Matematik

Differentialregning pædagogisk forklaring søges

28. marts 2012 af lyhne1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa

 

Jeg sidder med noget differentialregning, der driller.

Jeg har en opgave der hedder f(x)=2x2

Bestem en ligning for den tangent til garfen der har hældningen 2

 

Jeg er helt blank. og har nok nærmest brug for en gennemgang af hele emnet (Ja, det er stort, så måske ikke det hele) Det er 10+ år siden jeg har haft fornøjelsen af matematik, så alt er glemt:)


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. marts 2012 af Imprafir (Slettet)

Tangentligningen: y = f'(x0)(x-x0)+f(x0)

Det ved at tangenten til grafen f(x) har hældningen 2. Dvs. at fm(x) = 2.

(fm(x) betyder den afledede funktion af f(x), også kaldet f mærke)

Du finder den afledede funktion af f(x): 

fm(x) = 4x = 2 (Derfor må x = 0.5)

Du kender nu hældning og det ene skæringspunkt x0 = 0.5

Du har nu: y = 2(x-0.5)+f(x0)

f(x0) findes: f(0.5) = 2*0.5^2 = 0.5

Du kender nu skæringen med y-aksen.

Tangentligningen kan nu opskrives: y = 2x+0.5

 

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
28. marts 2012 af Euroman28

og lige en indskydelse. Tangents hældning er i virkeligheden hældningen for sekanten som nærmer sig tangenten.

 

Husk det.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #3
29. marts 2012 af lyhne1 (Slettet)

Hejsa

 

Mange tak for det enorm hurtige svar (9 minutter)

Jeg kan godt forstå at f ' (x) = 2 Da det jo er hældningen.

Jeg synes også at forstå at f ' (X0) er 4x (da 2*2x er 4x)

Jeg er lidt i tvivl om jeg forstår det korrekt. Er det så fordi at grafen har funktionen 2X^2 at f ' x er 4x og når vi så tager 2 som er (f ' (x) ) og putter ind her så får vi 4X=2  =  x=0,5

Men hvorfor er det  X der er 0,5 og ikke X0?


Svar #4
29. marts 2012 af lyhne1 (Slettet)

Hov. Er resultatet ikke:

2x-0,5  ?

y = 2(x-0.5)+o,5

 

Jeg ved ikke om jeg forstår det, men jeg kæmper videre:-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. marts 2012 af mathon

    
                    f '(x) = 4x

                    f '(xo) = 2

                    4xo = 2

                    xo = (1/2)

                    f(xo) = f(1/2) = 2·(1/2)2 = (1/2)

tangentligning

                    y = 2·(x-(1/2)) + (1/2)

                    y = 2·x  - 1 + (1/2)

                    y = 2·x - (1/2)

                 


Skriv et svar til: Differentialregning pædagogisk forklaring søges

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.