Matematik

Potensfunktioner

28. marts 2012 af nesnin (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan finder jeg a i en potensudvikling uden hjælpemidler?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det kommer da an på, hvorledes opgaven er formuleret. Hvad er der givet i opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. marts 2012 af SuneChr

y  =  b·xa    ⇔    log y  =  a·log x + log b

Indsæt to sæt sammenhørende værdier for (x ; y) og løs de to ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. marts 2012 af emde93 (Slettet)

Hvis du har fået opgivet to koordinatsæt så kan du dividere de to ligninger med hinanden,

altså y1/y2 =b/b * x1^a / x2^a => Δy = Δx^a, hvor a er den eneste ubekendte.

Når a er bestemt, så kan b bestemmes ved at sætte den funde a værdi ind i en af de ovenstående ligninger.

f.eks.

Funktionen f(x) = b * xa opfylder, at

f(2) = 2 og f(4) =16

Bestem tallene a og b

*Først opstilles de to ligninger*

2 = b * 2a ∧ 16 = b * 4a

*Den sidstopstilte ligning har de største værdier, så for lethedens skyld sættes den som tælleren i brøken*

16 / 2 = b / b * 4/ 2<=>

8 = 1 * 2a <=>

ln(8) = a * log(2) <=>

3 * ln(2) = a * log(2) <=>

a = 3

b = y / xa =>

b = 2 / 2<=>

b = 2 / 8 = 1 / 4

Forskriften er nu bestemt til

y = 1/4 * x3

 

Denne metode kan også bruges i tilfælde af det er en eksponentiel forskrift som skal bestemmes.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. marts 2012 af YesMe (Slettet)

Potens funktion

y1 = b·x1a   ⇔  b = y1/x1a

y2 = b·x2a = (y1/x1a)x2a = y1(x2/x1)a ⇔ y2/y1 = (x2/x1)a

så a = log(y2/y1) / log((x2/x1))


Skriv et svar til: Potensfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.