Matematik

anden orden diff

30. marts 2012 af alcent (Slettet) - Niveau: A-niveau

Y``+Y`-2Y=e^-x

hvordan regner man den ud med hånd og hoved??

Jeg ville have et svar med forklaring


Brugbart svar (2)

Svar #1
30. marts 2012 af peter lind

find det løsningerne til det karakteriske polynomium x2+x-2 =0 samt gæt på en løsning af formen k*e-x. Er r1 og r2 rødder i polynomiet er c1*er1x + c2*er2x løsninger til den homogene ligning


Svar #2
30. marts 2012 af alcent (Slettet)

Jeg har fundet løsning til homogene ligning men hvad med ikke homogene? 


Brugbart svar (2)

Svar #3
30. marts 2012 af whereab (Slettet)

Løs først den homogene del, ved at opstille karakterligningen:

   λ2 + λ - 2 = 0

der har løsningerne λ=1 ∨ λ=-2, så løsningen til den homogene ligning er givet ved

  y(x) = c1ex + c2e-2x

Den fuldstændige løsning til den inhomogene differentialligning kan findes som løsningsmængden til den homogene differentialligning + en partikulær løsning.

For at finde en partikulær løsning udnyttes at differentialligningen 

    y''(x) + a1y'(x) + a2y(x) = p(x)

hvor p(x) = βeαx,  har en partikulær løsning af formen 

   y0(x) = keαx                (bemærk at α ikke må være en rod i karakterligningen!)

Ved indsættelse af ke-x i differentialligningen:

   ke-x - ke-x - 2ke-x = e-x

hvoraf vi har k=-1/2, så y0(x) = -1/2 e-x

 

Den fuldstændige løsning er derfor givet ved

    y(x) = c1ex + c2e-2x - 1/2 e-x

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
30. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

En alternativ fremgangsmåde, som ikke strider mod de ovenstående udmærkede forklaringer, er følgende:

Differentieres differentialligningen

y'' + y' -2y = e-x , fås

y''' + y'' -2y' = -e-x .

Adderes de to ligninger fås

y''' + 2y'' -y' -2y = 0 , dvs

y''' -y' = -2·(y'' -y)

der har formen

u' = -2u (med u = y'' - y) , hvorfor

y'' - y = -c1·e-2x

Indsættes dette i den oprindelige differentialligning fås

y' - y = e-x + c1·e-2x

Benytter vi løsningsformlen for den lineære differentialligning af 1. orden ("panserformlen"), fås da

y = ex · [ ∫ e-x·(e-x + c1·e-2x) dx + c2 ]

   = -(1/2)·e-x + c1·e-2x + c2·ex

som den fuldstændige løsning.

 


Svar #5
01. april 2012 af alcent (Slettet)

tak


Skriv et svar til: anden orden diff

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.