Matematik

Find forskrift

31. marts 2012 af MiaR123 (Slettet)

Jeg har en række punkter, der ligger som følger:

Det jeg søger er en forskrift, der kan beskrive disse punkter. Selvfølgelig kan et polynomium af tilpas høj grad gøre det, men det vil stadig give nogle problemer senere i opgaven. Nogen der har et forslag?

På forhånd tak

Vedhæftet fil: bill.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. marts 2012 af nielsenHTX

det ligner en potens funktion.

prøv at tegne punkterne på dobbelt logaritmiske papir og se om ikke det ligner en ret linje.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. marts 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Måske en ln(k*x) ?


Svar #3
31. marts 2012 af MiaR123 (Slettet)

Ja det ligner det meget, bortset fra at den skal skære y-aksen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. marts 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

så er det nok ikke en ln :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Som #1 er inde på, ligner det en potensfunktion af formen y = b·xa , hvor 0 < a < 1 .


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

Har du intet talmæssigt på punkterne - ?

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

En grov aflæsning af et par punkter gav noget i retning af y = 23711·x0,3666


Svar #8
31. marts 2012 af MiaR123 (Slettet)

Jo jeg har tal for punkterne. Problemet er, at den skal skære y-aksen, ellers vil jeg dividere med 0 senere i min opgave. Derfor tænker jeg en forskrift i retning af f(x) = a*exp(-b*x)+c*exp(-d*x)+k. Jeg har dog problemer med at bestemme konstanterne. Jeg har en anden metode at få løst opgaven på, den bliver dog meget lang og meget kringlet, og alle problemer ville være løst nemt, hvis blot jeg kunne finde en forskrift. 

Talmæssigt har jeg:

x: [1, 1.5, 2.5, 3.5, 4.5, 5.5, 6.5, 7.5, 8.5, 9.5, 11, 13, 15, 17, 19, 22.5, 27.5, 32.5, 37.5, 42.5, 50, 60, 70, 80, 90]
y: [30470, 34706, 40072, 41870, 48466, 47243, 52474, 52281, 55677, 58073, 59370, 65166, 68266, 71458, 74928, 76136, 81888, 87102, 90667, 96719, 101828, 108675, 111289, 114530, 117549]


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. marts 2012 af nielsenHTX

#8 der er da igen problemer med at lave potensregression på de data og så har du en forskrift.


Svar #10
31. marts 2012 af MiaR123 (Slettet)

Det er rigtigt. Der er ikke noget problem umiddelbart. Dog skal jeg senere i opgaven benytte den forskrift og bestemme tangentens hældning i x = 0. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

Se evt. vedhæftede   ;-)

Vedhæftet fil:1Forskrift.PNG

Svar #12
31. marts 2012 af MiaR123 (Slettet)

Ja Krabasken. Mange tak for det, problemet er dog ikke så simpelt igen :) Jeg kan sagtens lave en fit på punkterne og få en potensfunktion, men som skrevet tidligere vil jeg senere i min opgave komme til at dividere med 0, da jeg skal bestemme tangentens hældning i punktet 0. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
31. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Så læg en ret linie gennem de første 3-4 punkter, tving den gennem (0,0), og bestem dens hældning.

Hvad skal du specielt bruge hældningen for x = 0 til?


Brugbart svar (0)

Svar #14
31. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

Det kunne tyde på, at tangenhældningen i 0 er ∞

Hvilket ikke er usandsynligt, når man ser på billedet . . .

:

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
31. marts 2012 af nielsenHTX

#12 et polynomium af 3.grad passer ret godt og der hentes ikke det store ved højere grad.
Men siger opgaven der skal være en tangent i punktet? Da punkterne ligner meget en ret linje på dobbeltlogaritmiske papir. (se fil)

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #16
31. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, meget tyder på, at y-aksen er tangent til grafen i (0,0).


Svar #17
31. marts 2012 af MiaR123 (Slettet)

Ja hm. Hvordan skal jeg forklare det uden at skrive hele opgaven ind (der er meget). Jeg skal lave et såkaldt Gjedde-patlak plot, hvor y = Cs(t)/Cp(t), hvor Cs(t) er ligningen jeg skal finde. x = (∫Cp(tau),tau=0..t)/Cp(t). For dette plot skal jeg bl.a. bestemme tangentens hældning for t = 0. Det kan ikke lade sig gøre, hvis Cs(t) er en potensfunktion!


Brugbart svar (0)

Svar #18
31. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

Der er teoretisk ikke noget i vejen med med en lodret tangent


Svar #19
31. marts 2012 af MiaR123 (Slettet)

Teoretisk set ikke, nej. Men det bliver et problem i denne opgave ;)


Brugbart svar (0)

Svar #20
31. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Skal du bare have en vilkårlig forskrift der passer, eller skal du bruge forskriftEN ?

Det ser ud til at den nærmer sig ca. 135.000 for x gående mod uendelig.


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 44 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.