Matematik

6 ligninger med 3 ubekendte

01. april 2012 af JonasMcc (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hey, jeg har en opgave hvor jeg udfra 6 punkter skal fitte det bedste andengradspolynomium. Det kan let løses i Maple men jeg tænkte om det ikke var muligt at løse 6 ligninger med 3 ubekendte a, b og c. Der er f.eks. et punkt der hedder (20, 12.5) vil jeg så ikke kunne lave ligningen:

12.5 = a(20)^2 + b(20) + c

Også gøre dette samme for de resterende 5 punkter og så løse ligningerne?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. april 2012 af YesMe (Slettet)

Ja, men du kan sagtens benytte mindst 3 punkter for at opfylde de tre ubekendte koefficienter.


Brugbart svar (2)

Svar #2
01. april 2012 af SuneChr

6 ligninger med 3 ubekendte,  a, b og c :

(1)   ax12 + bx1 + c = y1

(2)   ax22 + bx2 + c = y2

(3)   ax32 + bx3 + c = y3

(4)   ax42 + bx4 + c = y4

(5)   ax52 + bx5 + c = y5

(6)   ax62 + bx6 + c = y6

3 ligninger med 3 ubekendte kan sammensættes på    6! / (3!) =  20 måder.

Den bedste løsning kan da udvælges blandt de 20 mulige løsninger.


Brugbart svar (2)

Svar #3
01. april 2012 af whereab (Slettet)

Hvis du vil fitte et andengradspolynomium med ligningen

    y = c + bx + ax2

kan du med mindste kvadraters metode bestemme koefficienterne a, b og c ved at løses ligningssystemet

         n·c + (∑xi)·b + (∑xi2)·a = Σyi

  (∑xi)·c + (∑xi2)·b + (∑xi3)·a = Σxiyi

(∑xi2)·c + (∑xi3)·b + (∑xi4)·a = Σxi2yi

hvor alle summationerne løber fra i=1 til n.

n er antallet af datapunkter - i dit tilfælde er n=6

 


Svar #4
01. april 2012 af JonasMcc (Slettet)

Tak for svarene, jeg går dog kun i 1.g så kender desværre ikke til hvordan ligningssystemer med summationer løses :( men det burde vel være muligt at løse ligningssytemet vha. substitution? 

 

Mvh. Jonas :D


Skriv et svar til: 6 ligninger med 3 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.