Matematik

Beregning af radius for mindst mulige overfladearel

05. april 2012 af Ohms (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg er i gang med en matematikopgave til efter ferien, men er gået i stå ved opgaven, som er vedlagt som dokument. Jeg har godt kunne løse det første del af spørgsmålet, men jeg kan simpelthen ikke regne ud, hvordan man skal gribe anden del an. Håber der kan findes hjælp, og at der er nogen, som har et bud på, hvordan den skal løses :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Man skal beregne O(2), og dernæst skal man finde minimum for funktionen O(x) ved at løse ligningen

O'(x) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. april 2012 af NejTilSvampe

Jeg starter lige med at sige, at det ville være rart hvis du fremover oploader i .pdf. Word er fyldt med fejl og langsomt på mange computere. Du kan vælge at gemme i .pdf når du går ind i "gem som".

 

 

Du skal optimere funktionen. Så løs ligningen

O'(x) = 0    , mht. x.


Svar #3
05. april 2012 af Ohms (Slettet)

Super, det husker jeg næste gang.
Jeg skal lige være helt sikker. Når jeg sætter O(x) til at være 0, er det ikke en form for andengradsligning, som jeg skal løse, eller der mig, som er på vej ud på et sidespor? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. april 2012 af NejTilSvampe

#3 - du skal nærlæse hvad vi skriver.

Vi skriver et  "  '  "   tegn, mellem  O  og  (x) .. Dette er ikke et overflødigt tegn - det står for  "O mærke af x"

Så der er stor forskel mellem  O(x) og O'(x).

O'(x) , betyder at du skal differentiere O(x) først, og så sætte det lig 0, og løse mht. x.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er ikke O(x) = 0 , der skal løses, men O'(x) = 0 . Man differentierer først funktionen O(x). Det vil resultere i en 3.-gradsligning i x.


Svar #6
05. april 2012 af Ohms (Slettet)

Okay tak for hjælpen. Jeg er dog stadig ikke helt sikker på metoden, for vi har slet ikke været inde og vende omkring 3.- gradsligninger endnu eller hvordan man differentierer. Så det kan være, at jeg lige skal have fat i min lærer efter ferien. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du kommer ikke uden om at skulle differentiere funktionen O(x) for at løse denne opgave. Den resulterende ligning er dog simpel nok til, at det ikke kræver særligt kendskab til 3.-gradsligninger for at løse den.


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. april 2012 af Krabasken (Slettet)

1)


O(x) = 13/3*π*x2 + 40/x........................indsæt x = 2
 

O(2) = 74,45427
 

----------------------------
 

2)
 

O'(x) =2*13/3*π*x - 40/x2 = 0 .....gang m x2
 

26*π/3*x3 = 40
 

x3 = 40*3 / (26π) = 60 / (13π)
 

x = 1,13681

Skitse vedhæftet  ;-)
 

----------------------------
 

Vedhæftet fil:1Ohms.PNG

Skriv et svar til: Beregning af radius for mindst mulige overfladearel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.