Matematik

Punkt på linje

11. april 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har parameterfremstillingen for linjen l givet ved:

(x,y) = (3,2) + t(1, -3)

Jeg skal undersøge om punktet (7,-5) ligger på linjen l.

Hvordan kommer jeg igang?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2012 af nielsenHTX

skal punktet ligge på linjen skal det opfylde

(7,-5)=(3,2)+t*(1,-3) eller

7=3+t skal have samme løsning som -5=2-3t , hvis t er ens i de 2 ligninger så ligger punktet på linjen.

eller når x=7 skal y være 2+4*(-3)=-10 altså er punktet ikke på linjen


Svar #2
11. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Tak.

Det ville dog være dejligt hvis du kunne gå lidt dybere ind i din forklaring.

Hvorfor 7=3+t?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2012 af nielsenHTX

#2

prøv at se fil og læs så #1 igen

 

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Svar #4
11. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Er det med vilje at du ikke skriver parameteren t med i din tegning?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. april 2012 af nielsenHTX

#4 t er med

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. april 2012 af YesMe (Slettet)

Parameterfremstillingen for linjen l:

(x,y) = (3,2) + t(1, -3)

... hvis det her så svært at forstå ... så ikk' tænk på det. Det kan gøres simplere herunder

x = 3 + t   og    y = 2 - 3t   

Nu, hvor du skal kontrollere om (7 , -5) ligger på linjen, skal du løse sådan her

7 = 3 + t    <---- løs t

derefter sæt den fundne t ind y-værdien, og se om det giver -5. Hvis nej, så surt.

Forstået?


Svar #7
11. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Ligninger :

7=3+t

-5=2-3t


giver henholdsvis 

4 og 7/3

Dermed er t ikke ens i ligningerne ..

hvorfor skriver du så denne bemærkning?

eller når x=7 skal y være 2+4*(-3)=-10 altså er punktet ikke på linjen


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. april 2012 af YesMe (Slettet)

7 = 3 + t   ⇒ t = 4

y = 2 - 3t  = 2 - 3·4 = -10       ≠   -5

Punkt (7; -5) ligger ikke på linjen.


Skriv et svar til: Punkt på linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.