Kemi

Kemi eddikesyre

11. april 2012 af PedoPandaPropaganda (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har en opgave jeg ikke er helt sikker på. er ret sikker på at jeg måske skal bruge pufferligningen? nogle hjælp?

 

Med udgangspunkt i øvelsen "Titrering af eddikesyre med NaOH" skal I beregne pH ved tilsætning af hhv. 15,00 mL og 25,00 mL 0,0942 M NaOH. I skal gå ud fra af I benyttede 25,00 mL af en 0,107 M eddikesyreopløsning.


Svar #1
11. april 2012 af PedoPandaPropaganda (Slettet)

tak for hjælpen..


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. april 2012 af kuerten15

Det er en svag syre-stærk base titrering.

Først beregner du volumenet af NaOH i ækvivalenspunktet:

n(syre) = n(base) = c(syre) * V(syre) = c(base) * V(base)  <=>

V(base) = 0,107 M * 25,00 mL / 0,0942 M  =  28,4 mL

Da du skal finde pH ved 15,00 mL og 25,00 mL, er det før ækvivalenspunktet, altså du har en buffer:

Ved 15,00 mL:

         HA         +        OH-               -->     A-          +         H2O

          1                 15,00 / 28,4              ---                      ---

  13,4 / 28,4            ---                      15,00 / 28,4

pH = pKs + log ( [A-] / [HA] ) = 4,76 + log ((15,00 / 28,4) / (13,4 / 28,4)) = 4,81

 

Ved 25,00 mL:

         HA         +        OH-               -->     A-          +         H2O

          1                 25,00 / 28,4              ---                      ---

  3,4 / 28,4            ---                      22,00 / 28,4

pH = pKs + log ( [A-] / [HA] ) = 4,76 + log ((22,00 / 28,4) / (3,4 / 28,4)) = 5,57


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. april 2012 af mathon

benyt
                   Vo = (0,025 L)·(0,107 mol/L) / (0,0942 mol/L) = 0,028397 L = 28,397 mL     ( = titratorvolumen )

og
                   pH = pKs + log(V/(Vo-V))      0<V<Vo

tilsat
15,00 mL 0,0942 M NaOH

                   pH = pKs + log(15/(28,397-15)) = 4,81

 

tilsat
25,00 mL 0,0942 M NaOH

                   pH = pKs + log(25/(28,397-25)) = 5,63

 

 

                    


Skriv et svar til: Kemi eddikesyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.