Matematik

TI-Nspire - omvendt proportionalitet

12. april 2012 af AmandaGQ (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej :)

Jeg har noget data, hvor forholdet er omvendt proportionalt, men jeg kan ikke få ti-nspire til at lave regression på det. Jeg kan ikke finde den funktionstype...

Umiddelbart fitter potentiel regression udmærket på data, men det forstår jeg ikke :(

Kan I hjælpe? :)

God dag til jer!


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. april 2012 af SuneChr

Omvendt proportionalitet vil sige    x·y = k    hvor k er et reelt tal ≠ 0.


Svar #2
12. april 2012 af AmandaGQ (Slettet)

Kender du TI-Nspire, og ved hvordan man kan lave den type regression? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. april 2012 af Jean

Omvendt proportional sammenhæng: y = k * 1/x = k * x^(-1) 

Derfor passer potentiel regression fint. Du skal dog kunne "fastlåse" koefficienten -1. Det ved jeg ikke lige hvordan man gør. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. april 2012 af Jean

Kan man ikke lave en ny liste x2, som er "1 over x-værdien" og så foretage en standard lineær regression på y og x2?


Svar #5
12. april 2012 af AmandaGQ (Slettet)

Jeg vil bare gerne vise hvordan data passer med en omvendt proportional kurve :s

Så det skal jo ikke være lineær regression...

Jeg kan desværre ikke fastfryse -1. Når jeg laver potentiel bliver det -0,28..

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. april 2012 af SuneChr

Jeg kender Excel, og i dit tilfælde skulle du klikke på "Strøm" for at få x-1 .

Måske noget tilsvarende på TI-Nspire.

Se vedhæftet.

Vedhæftet fil:SP SECC 1204121810.GIF

Brugbart svar (1)

Svar #7
12. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

1.Hvis du i forvejen kender k, kan du plotte dine data som punkter, og blot tegne grafen y=k/x oveni.

2.Hvis ikke du kender k, kan du finde k ved at tage gennemsnittet af dine x- og y-værdier ganget sammen.

Herefter kan du tegne plot + graf.

3.Hvis du absolut vil lave regression (hvis du ønsker r2) skal du gøre som jean helt rigtigt foreslår i svar #4.

Man kan jo næsten lave alle funktionstyper om til alm. regression ved at manipulere med x- og/eller y-værdierne

Dette vil under normale omstændigheder give rigtig k og r2 værdi, men har her alligevel det kedelige problem at du finder y= ax + b, og du skal jo kun finde y =ax. Så vil du have den helt rigtige r2 må du regne den manuelt, med hjælp fra pkt 2, eller bruge excel.

 

Ps. Det virker meget underligt at din potensregression kun giver -0.28 når den burde give ca. -1.


Svar #8
12. april 2012 af AmandaGQ (Slettet)

(0.0176625; 2.5)
(0.0314; 1.7)
(0.0490625; 1.4)
(0.19625; 1.2)

Dette er data :)

Jeg kan desværre ikke finde tendenslinjen i excel 07 :(

Jeg ville gerne kunne lave en kurve hvor man kan se at det er omvendt proportionalt...

Nå, men tak for hjælpen i hvert fald, om ikke andet bliver jeg klogere på hvordan funktionerne hænger sammen :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Der er kun 4 punkter og det sidste punkt er mega upræcist ift. y= k/x

Kan man ikke i data editoren lave 2 kolonner og plotte punkterne, og derefter tegne grafen for y = 0.10 /x

k finder jeg til 0.10

hvis du fjerner det grimme 4. punkt bliver k til 0.055, men det er ikke vel set indenfor faget.


Skriv et svar til: TI-Nspire - omvendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.