Matematik

Statistik - Varians analyse

12. april 2012 af Slackie (Slettet)

Jeg har lidt problemer med følgende opgave:

En underleverandør af maskindele står overfor anskaffelsen af en ny maskine. Der er 3 forskellige maskiner af vælge imellem. Fabrikanten har derfor igennem en uge fået produceret på hver af de 3 maskiner.

Resultatet var som følger:

Tabel
Stikprøveresultat, produktion per dag
---------- -- --------------------------------------------
                    Maskine 1  Maskine 2   Maskine 3
Dag 1               300             300               320
dag 2                250             270               380
dag 3                310             280               280
dag 4                280             240               320
dag 5                260             250               300
---------------------------------------------------------
sum af x         1.400         1.340           1.600
Sum af x2    394.000    361.400       517.600

1) Argumenter for den analyseteknik, der skal anvendes til analyse af de indsamlede data.
Formuler en model og nævn forudsætningerne.

2) Med udgangspunkt i den opstillede model bedes du teste, om de 3 maskiner er lige produktive.
Indtast data i jeres normale statistik værktøj.


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. april 2012 af JesperHP (Slettet)

Hvad er problemet? Du siger du har "lidt" problemer så jeg antager det ikke er hele opgaven i sig selv du ser som et problem?


Brugbart svar (2)

Svar #2
12. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Jeg tror du skal lave en chi^2 test (X2-test). Vælg dit ønskede signifikatonsniveau til f.eks 0.05

Hypotese: De 3 maskiner giver samme udbytte

Find p på computer. Hvis p > 0.05 er hypotesen rigtig.


Svar #3
12. april 2012 af Slackie (Slettet)

Tak for svarene ... :)

#JesperHP ... Jeg har lidt problemer med, hvordan jeg skal "angribe" opgaven..

#Singlefyren ... Det lyder meget sandsynligt ... Mange tak for inspirationen :)


Brugbart svar (2)

Svar #4
12. april 2012 af JesperHP (Slettet)

Har du lært ANOVA test, dvs. er der if. dit pensum blevet underrvist i ANOVA test? Den er en oplagt kandidat


Brugbart svar (2)

Svar #5
12. april 2012 af Haider7

Ja, du skal lave en ensidet varians analyse? Vil du have hjælp til det?


Svar #6
13. april 2012 af Slackie (Slettet)

Ja ... Mange tak ...

Jeg læser faget på nettet ... så ... det er stort set selvstudie (=der er ingen undervisning) ... og jeg er kommet noget bagud ... og prøver at hægte mig på igen

ANOVA er en del af pensummet - men jeg skal lige læse lidt mere ... (er i gang)

Takker - Slackie


Brugbart svar (2)

Svar #7
13. april 2012 af JesperHP (Slettet)

Ja ok så kommer du sikkert også frem til følgende:

ANOVA er en opalgt kandidat fordi du i sprøgsmål 2 bliver bedt om at teste for forskel mellem tre grupper på karakteriseret ved en kvantitativ variabel. ANOVA testen har netop den fordelagtige egenskab at den tillader at opstille én test til at sammenligne flere end to grupper. I principet kunne du foretage tre sammenlignende t-tests der hverisær testede for forskel mellem gruppe 1 vs. 2, 2 vs. 3 og 3 vs. 1. Men som du bemærker er grupperne her krydsede, hvilket for større end 3 grupper hurtigt bliver til mange t-tests.

Den kvantitative variabel betragtes som uafhængig, dvs. der ønskes ikke testet for forskel mellem grupperne betinget på nogle andre variable, for hvilke der skal kontrolleres.

Derfor ANOVA

Det antages, at de tre datasekvenser udgør en tilfældig stikprøve fra en og samme population. kommer fra en og samme population, der antages normalfordelt. Endvidere antages homogenitet af varians og uafhængighed af observationerne. (præcise antagelser kan variere, disse antagelser er stærke og kan i teorien slækkes, men det er lettest at udlede testformen baseret på disse antagelser).

 

Vælge signifikansniveau..

 

Din 0-hypotes lyder at de tre middelværdier for hever af grupperne er ens: H0: u1=u2=u3

(denne kaldes af nogen "omnibus" nulhypotesen)

 

Din test statistik er en F-statistik:     F =  (kan du selv finde ellers vend tilbage, den opstilles på mange forskellige måder i forskellige bøger men er basalt forskellige udgaver af samme beregning)

 

 

 

 

 


Skriv et svar til: Statistik - Varians analyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.