Matematik

Parabel - a, b, c, d

13. april 2012 af olav1000 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle,

jeg har problemer med opgave 4 som kan ses i nedenstående link:

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/111209%20hfe113%20MAT%20B.ashx

 

jeg kan godt finde ud af fortegnet til a, c og d. Men er i tvivl om tallet b. Kan man sige hvilket fortegn b har ved kun at kigge på parablens udseende?

 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Med forskriften f(x) = ax2 + bx + c  har man f '(x) = 2ax + b , så man ser, at f '(0) = b . Man kan derfor aflæse fortegnet for b ved at se på hældningen for tangenten til grafen i akseskæringspunktet (0 , f(0)) . Man kan på øjemål se, om tangentens hældningskoefficient er negativ, 0, eller positiv.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Endvidere gælder: har a og b forskellige fortegn, ligger toppunktet til højre for y-aksen, da xtop = -b/2a


Svar #3
13. april 2012 af olav1000 (Slettet)

så det vil sige, at b har negativt fortegn?


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er korrekt.


Svar #5
13. april 2012 af olav1000 (Slettet)

mange tak!


Skriv et svar til: Parabel - a, b, c, d

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.