Matematik

Bevis for a og b i eksponentialfunktioner

13. april 2012 af MathildeKDC (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, her er endnu et spørgsmål om eksponentialfunktioner.

hvordan beviser man a og b?

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvorledes man bestemmer koefficienterne a og b i en eksponentialfunktion f(x) = b · ax , afhænger af, hvad der er kendt.

Se denne tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1177727 , hvis to punkter på grafen er kendt.


Svar #2
13. april 2012 af MathildeKDC (Slettet)

Okay tak, men synes bare der mangler en mellemregning eller en forklaring mellem tredje og fjerde linje til at jeg forstår det.


Svar #3
13. april 2012 af MathildeKDC (Slettet)

min opgave lyder sådan her:

7. Bevis formlerne for a og b, når man kender to punkter på grafen for en eksponentialfunktion. Du skal undervejs henvise til de regneregler, du benytter.


Brugbart svar (3)

Svar #4
13. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Og det er jo netop vist i den anden tråd.

Der er givet forskriften for en eksponentialfunktion f(x) = b · ax , og der er givet to punkter
(x1 , y1) og (x2 , y2) på dens graf. Man indsætter de to punkter i forskriften og får de to ligninger

y1 = b · ax1 ,

y2 = b · ax2 .

Man danner forholdet mellem de to ligninger og får

ax2 / ax1 = y2 / y1 , eller

a(x2-x1) = y2 / y1 , hvoraf

a = (y2/y1)1/(x2-x1) .

Når a er kendt, kan man dernæst benytte det ene af de to punkter til at bestemme b:

b = y1 / ax1 = y2 / ax2


Skriv et svar til: Bevis for a og b i eksponentialfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.