Matematik

Analytisk geometri i 3D

15. april 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

To vektorer er givet ved: a = (-2, 4, 5) og b = (1, -3, -2)

Bestem en ligning for den plan α der er udspændt af a og b og som indeholder punktet P (1, 3, -6)

Hvordan løses opgaven? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2012 af peter lind

Brug at a×b er en normalvektor til planen


Svar #2
15. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Gælder det altid at to vektorers krydsprodukt svarer til normalvektoren af den plan de befinder sig i? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2012 af mathon

     med normalvektor

                                                          n = a × b
             
et vilkårligt
punkt
              i den søgte plan
                                                         Q = (x,y,z)

opfylder α's punkter
                                                 α:    {Q(x,y,z) | nPQ = 0}

 

................

       a×b er altid en normalvektor til planen ineholdende vektorerne a og b

 


Svar #4
15. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

#3:

Er der en måde hvorpå man kan løse opgaven vha. indtastning på TI89 ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2012 af mathon

 

                      Define a = [-2, 4, 5]
                      Define b = [1, -3, -2]
                      Define n = crossP(a,b)

planligning

                      expand(dotP(n,[x-1,y-3,z+6]) = 0)
 

 


Svar #6
15. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

expand(dotP(n,[x-1,y-3,z+6]) = 0) giver syntax.

Jeg prøver lige at regne den trin for trin.

Allerførst bestemmer jeg normalvektoren til planen. 

Define a = [-2, 4, 5]
Define b = [1, -3, -2]

crossP(a,b) = [7, 1, 2]

n = [7, 1, 2]

Planens ligning er bestemt ved :

a(x-x0)+b(y-y0)+c(z-z0)=0

med punktet P(1,3,-6)

Er planens ligning så ikke:

7(x-1)-1(y-3)-2(z-(-6))=0 <=> 7x-y-2z-16=0 ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. april 2012 af mathon

  #5

 

                      Define a = [-2, 4, 5]
                      Define b = [1, -3, -2]
                      Define n = crossP(a,b)

planligning

                      dotP(n,[x-1,y-3,z+6]) = 0

                      7x + y + 2z + 2 = 0
 

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. april 2012 af peter lind

Hvorfor bruger du n = (7, -1, -2) ?


Svar #9
15. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Jeg tager krydsproduktet af a og b

 


Svar #10
15. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

#7 hvad indtaster du når du definerer n 


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. april 2012 af peter lind

I #6 kommer du frem til at krydsproduktet er (7, 1, 2) Alligevel bruger du n=(7, -1, -2)


Svar #12
15. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Det siger planens ligning jo : a(x-x0)+b(y-y0)+c(z-z0)=0


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. april 2012 af peter lind

Ja men prøv lige at se på de fortegn


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. april 2012 af mathon

    

                 Jeg bruger du n = [7, 1, 2]


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. april 2012 af peter lind

Nej du gør ej. Du skriver 7(x-1)-1(y-3)-2(z-(-6))=0. Der er minus foan de 2 sidste parenteser


Svar #16
15. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Mathon når jeg skriver : dotP(n,[x-1,y-3,z+6]) = 0

Siger den : Error data type


Skriv et svar til: Analytisk geometri i 3D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.