Matematik

Bevis for (x^n)'=nx^n-1, hvor n er et helt tal.

16. april 2012 af Hej2012 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogen der kan hjælpe mig med at bevise dette?


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. april 2012 af mathon

se


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. april 2012 af Euroman28

En lidt lettere version er som følger 

Du vil vise

hvor
har den afledte 

Bevis 

Ved at anvende kendte afledte fra vores formel-samling, så kan vi skrive  

Ved at sammensat-differentation på højreside af ligmed

dvs. 

så har den den afledte
så fåes 

hvilket giver 

 

Vi substituere så u ind igen på højre-side og får

God dag :)

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (2)

Svar #3
16. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

f '(x) = [f(x+dx)-f(x)]/dx   (definition)

Det giver i vores tilfælde:  [(x+dx)^n - x^n] / dx

Vi ser specifikt på parentesen:

Generel regel: (x+dx)^n  =x^n + n*dx*x^(n-1) + n*dx^2*x^(n-2) + ... dx^n

Indsættes dette som (x+dx) i anden linje fås:

f ' (x) = [ x^n + n*dx*x^(n-1) + n*dx^2*x^(n-2) + ... dx^n     -  x^n] /dx

         = [n*dx*x^(n-1) + n*dx^2*x^(n-2) + ... dx^n ] /dx      ...som divideret giver...

         = n*1*x^(n-1) + n*dx*x^(n-2) + ....dx^(n-1)

For dx → 0 fås... =  n*x^(n-1) + 0....+0   

                            =  n*x^(n-1)


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. april 2012 af Euroman28

Men som du ser Hejsa2012 så beviser indenfor matematiken føres på forskellige måder og samtidig opnå samme resultat :)

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: Bevis for (x^n)'=nx^n-1, hvor n er et helt tal.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.