Matematik

Monotoniforhold og areal udtrykt ved x

17. april 2012 af Rosekide (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen

 

Jeg har lidt problemer med at løse opgave 7b samt opgave 8 i linket

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/110726_1frs111-MATnA-18052011_UVM_web.ashx

 

Det kunne være rart, hvis nogle af jer kunne give et par hints.

 

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

7b) Man undersøger monotoniforhold for en funktion f(x) ved at undersøge nulpunkter og fortegnsvariation for den afledede funktion f '(x) .

8) Bestem en forskrift y = f(x) for den rette linie gennem de to punkter A og B. Det viste rektangel har da sidelængderne x og f(x) . Bestem maksimum for den funktion af x, der beskriver rektanglets areal.


Svar #2
17. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Jeg ved godt, at man skal gøre det i 7b, som du siger. Men problemer er, at jeg skal løse:

0=4x3-64x

Hvordan skal det lige gøres med håndkraft, hvis det var en andengradsligning, kunne man bestemme d osv. Men her??


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Faktoriser ligningen

4x3 -64x = 0

ved at sætte en fælles faktor udenfor:

4x·(x2 - 16) = 0 , eller

4x·(x2 -42) = 0 , dvs

4x·(x -4)·(x +4) = 0

Løs nu ligningen ved at benytte nulreglen.


Svar #4
17. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Smart! Jeg prøver lige :)


Svar #5
17. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Jeg forstår ikke opgave 8. Kan du forklare det lidt mere detaljeret?

 

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvad forstår du ikke ved forklaringen for 8) i #1? Forstår du ikke, hvordan man finder forskriften for en ret linie ud fra to givne punkter på linien? Forstår du ikke, at rektanglets sidelængder er x og f(x) ? Forstår du ikke, hvordan man beregner arealet af et rektangel, når dets sidelængder er kendt? Forstår du ikke, hvordan man finder maksimum for en funktion?


Svar #7
17. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Jeg forstår ikke, at rektanglens sidelængder er x og f(x) - altså hvordan ser du det? Jeg ser det som om, at det er det stykke fra linjen skrer x-aksen til x=0, der er x. Men måske er det mig, der misforstpr?


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det ene punkt i rektanglet ligger jo på grafen for den rette linie, hvis forskrift vi kaldte f(x). Dette punkt har da koordinaterne (x , f(x)). Dets sider er parallelle med de to koordinatakser.

De fire punkter, der definerer rektanglet har da koordinaterne

(0 , 0)
(x , 0)
(0 , f(x))
(x , f(x))

og rektanglets sidelængder er x og f(x) .


Svar #9
17. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Så det vil sige, at arelaet er:

A=x*f(x)

f(x) bliver så erstattet med den ligning jeg finder vha. punkterne?


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det er korrekt, at rektanglets areal er Arekt = x·f(x) , og f(x) er forskriften for den rette linie gennem de to givne punkter, som det blev forklaret i #1.


Svar #11
17. april 2012 af Rosekide (Slettet)

super. Jeg regner det lige ud og vender tilbage. Tusind tak for tålmodigheden og hjælpen :)


Svar #12
17. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Så det vil sige, at f(x) = -2x+4

A = x*-2x+4 =-2x^2+4x

 

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, det er korrekt, men din mellemregning mangler en parentes:

A = x·(-2x+4) = ...


Svar #14
17. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Uhhh ja selvfølgelig :)

Det jeg efterfølgende gør, altså i b er at løse A=0 også bevise, at det er maksimum, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Man skal finde maksimum for A(x) ; man skal ikke løse ligningen A(x) = 0 .


Svar #16
17. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Ja, altså det jeg lige har bestemt i opgave 8a skal løses lig 0.


Brugbart svar (0)

Svar #17
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Nej. Genlæs #15. Man skal bestemme den værdi af x, hvor arealet A(x) er størst mulig. Man skal ikke bestemme den værdi af x, hvor arealet er lig med 0 .


Svar #18
17. april 2012 af Rosekide (Slettet)

hov undskyld. Jeg mente A'(x) = 0.


Svar #19
18. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Forresten Andersen11, så bliver a(x) jo negativt, hvordan kan det lade sig gøre? Et areal kan jo ikke være negativt?


Skriv et svar til: Monotoniforhold og areal udtrykt ved x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.