Matematik

Procentvis ændring

18. april 2012 af Rosekide (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen!

Jeg har småproblemer med opgave 9c. Hvis nogle af jer kunne give et par hints, ville det være til stor hjælp.

 

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/110726_1frs111-MATnA-18052011_UVM_web.ashx

 

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2012 af peter lind

100*(f(x*1,9)-f(x))/f(x)   Det bemærkes at x kan forkortes ud


Svar #2
18. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt. Jeg har jo ingen x-værdier så når jeg ganger x md 1,9 bliver det blot 1,9x - så kan jeg jo ikke få et andet procent tal ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. april 2012 af YesMe (Slettet)

f(x) = bxa

f(x)·(1 + p1) = f(x·(1 + p2)) ⇔ 1 + p1 = (1 + p2)a 

find p1 , når p2 = 90%

dvs   p1 = (1 + 0.9)a - 1


Svar #4
18. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Forsvinder b-værdien bare, fordi den er den samme hos begge?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. april 2012 af peter lind

ja


Svar #6
18. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Jeg har et lille spørgsmål til opgave 12 - jeg har lavet a'eren, jeg er dog ikke sikker på om det er rigtigt, idet min ligning er lidt sær.

Jeg får planens ligning til følgende:

1,5x-1,2y+20z-70=0

Ville en af jer lige se om det giver mening?

Og hvis i havde et lille hint til b, ville det være rart :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. april 2012 af YesMe (Slettet)

Ja, det er korrekt.

1.5x + 1.2y + 20z - 70 = 0   eller

15x + 12y + 200x - 700 = 0

... hvis normalvektor, n = [1.5 ; 1.2 ; 20] = [15 ; 12 ; 200]

så find vinklen mellem de to vektorer, altså

θ = cos-1((nv)/(|n||v|)) º


Svar #8
18. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Men normal vektoren er altså 1.5; -1,2: 20.

Skal jeg så trække den fundne vinkel fra 90 grader - altså er det komplementær vinklen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. april 2012 af YesMe (Slettet)

#8

Det, jeg gjorde var at tænke på omløbningsretningen, hvor retningen går mod uret.

Vektorene BA og BC, BA går mod uret, derfor  n = crossp(BA,BC) = [15 ; 12 ; 200]

... der er selvfølgelig mange måder at regne det ud på,

men din er jo også korrekt, så længe normalvektorer er paralelle.


Svar #10
18. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Nu blev jeg forvirret. Jeg har også brugt vektorerne BA og BC for at bestemme normalvektoren. Jeg tog krydsproduktet af dem og fik 1,5:-1,2;20.

Kan ikke forstå, at du får 1,2 og ikke - 1,2.


Svar #11
18. april 2012 af Rosekide (Slettet)

NEJ! Du har ret. Jeg havde en lille tastefejl i en mellemregning.

 

Mht vinklen. finder jeg så vinklen mellem n og v og trækker dette fra 90 grader?


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. april 2012 af YesMe (Slettet)

... måske. Du kan evt vurdere din resultat.


Svar #13
18. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Super! Jeg prøver lige begge dele og ser, hvad der giver bedst mening :) Tak.

 

Forresten, når jeg bruger din metode i #3, får jeg procenten til at give 0,078 %. Synes du ikke, det virker til at være ret lavt?


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. april 2012 af YesMe (Slettet)

Til den første opgave af 9, hvad har du fået a og b til?

Du kan evt sammenligne det med #1, som skal have samme resultat.


Svar #15
18. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Afrundet bliver min forskrift:

78,75·x^(-0,033)

Så b er altså lig 78,75 og a er lig 0,0326381.


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. april 2012 af YesMe (Slettet)

a er lig -0,0326381. (husk minus foran, for det er en aftagende funktion)

p1 = (1 + 0.9)-0,033 - 1 = -0.020958 = -2.09%


Svar #17
18. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Så det vil sige, at når behandlingen stiger emd 90 % aftager temperaturen med 2,09 %.

Forresten fik jeg en vinkel på 2,43, hvilket jo var lige lovlig spidst - derfor trak jeg det fra 90 og fik 87,57, og det virker jo klart mre logisk :). Så dit råd med at prøve begge og vurderer var godt :))


Brugbart svar (0)

Svar #18
18. april 2012 af YesMe (Slettet)

#17

Din antagelse er korrekt.

Jeg får det til 139.28º. Trækker man 90 fra, får man 49.28º.

           Vurder kraftigere .. lol


Svar #19
18. april 2012 af Rosekide (Slettet)

Jeg regnede i radianer :))

Men måske tænker jeg dumt; komplementærvinkel er jo netop at to vinkler til sammen giver 90 grader. Det er da umuligt i denne sammenhæng. Så resultater er blot 139,28?


Brugbart svar (0)

Svar #20
18. april 2012 af YesMe (Slettet)

... nå, radians. Hvis du har fået en vinkel på 2.43 rad, så skal du ikke bare trække det med 90º, for enhederne skal ikke blandes sammen. 90º ≈ 1.571 rad. Derfor træk 2.43 med 1.571, hvilket bliver til 0.859 rad. Og det er nemlig næsten det samme som 49.28º.


Forrige 1 2 Næste

Der er 30 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.