Matematik

Analytisk geometri i 3D

20. april 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

x2+y2+z2+4x-6y-8z+4=0

er en kugles ligning i rummet.

Punktet P(1,-1,4) ligger på kuglen.

Hvordan bestemmer jeg radius og koordinatsættet til kuglens centrum? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2012 af mathon

   radius
                  r er punktafstanden mellem centrum C og P(1,-1,4).


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man kvadratkompletterer leddene med x, y og z hver for sig, så ligningen bliver skrevet på formen

(x - a)2 + (y - b)2 + (z - c)2 = r2 .

Oplysningen om punktet P skal så ikke benyttes til bestemmelse af kuglens centrum og radius.


Svar #3
20. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Er det muligt at kvadratkompletterer på ti89 ? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. april 2012 af mathon

 

                    (x2+4x) + (y2-6y) + (z2-8z) + 4 = 0

                    (x+2)2 - 4 + (y-3)2 - 9 + (z-4)2 - 16 = -4

                    (x-(-2))2 + (y-3)2 + (z-4)2 = 52


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er muligt at gøre det i hovedet.

Kuglen med ligningen

x2 + y2 + z2 + dx + ey + fz + g = 0

har jo centrum i (-d/2 , -e/2 , -f/2) , og man får så

(x +d/2)2 + (y +e/2)2 + (z +f/2)2 = (d/2)2 + (e/2)2 + (f/2)2 - g


Svar #6
20. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Er 
 

x2 + y2 + z2 + dx + ey + fz + g = 0

og 

(x +d/2)2 + (y +e/2)2 + (z +f/2)2 = (d/2)2 + (e/2)2 + (f/2)2 - g

generelle formler? Eller blot nogen der passer i dette tilfælde? 

Altså kan jeg godt skrive dem ned i mine noter og tage dem frem til eksamen, hvis jeg støder på en opgavetype af samme art?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er en helt generel formel, der vises ved simpel udregning.


Svar #8
20. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

men hvis (-d/2 , -e/2 , -f/2) aller har minus i deres fortegn, hvorfor bliver de så positive her:

(x +d/2)2 + (y +e/2)2 + (z +f/2)2 = (d/2)2 + (e/2)2 + (f/2)2 - g


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Når kuglens ligning har formen

      (x +d/2)2 + (y +e/2)2 + (z +f/2)2 = (d/2)2 + (e/2)2 + (f/2)2 - g ,

aflæser man jo, at centrum har koordinatsættet (-d/2 , -e/2 , -f/2) .

Kuglen med centrum i (a,b,c) og med radius r har ligningen

      (x - a)2 + (y - b)2 + (z - c)2 = r2 .

Når kuglens ligning foreligger på formen

      x2 + y2 + z2 + dx + ey + fz + g = 0

drejer det sig så om at skrive den på samme form.

 


Brugbart svar (2)

Svar #10
20. april 2012 af mathon

for at undgå at skrive     /2 mange gange
kunne man vælge formen


                             x2 + y2 + z2 + 2dx + 2ey + 2fz + g = 0
    og få
                              C = (-d,-e,-f)    og   r = √(d2 + e2 + f2 - g)

 

dvs
                                 x2 + y2 + z2 + 2·2·x + 2·(-3)·y + 2·(-4)·z + 4 = 0

    og få

                              C = (-2,3,4)    og   r = √(4 + 9 + 16 - 4) = 5

 

 


Svar #11
20. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Er du gymnasielærer mathon ? det der er jo fuldkommen som at få hjælp fra en matematiker. 


Svar #12
20. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Hvor får du de markerede tal fra?

x2 + y2 + z2 + 2·2·x + 2·(-3)·y + 2·(-4)·z + 4 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

De fremkommer jo ved at dividere 4 ,-6 og -8 med 2 , når man skiller en faktor 2 ud fra de tre led med x, y og z.

x2 +y2 +z2 +4x -6y -8z +4 = x2 +y2 +z2 +2·2x -2·3y -2·4z +4

                                       = x2 +y2 +z2 +2·2·x +2·(-3)·y +2·(-4)·z +4


Svar #14
20. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Vil det sige at x2 +y2 +z2 +4x -6y -8z +4 = x2 +y2 +z2 +2·2x -2·3y -2·4z +4er kuglens ligning nu?


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Nej, det er jo blot en omskrivning af et udtryk. Kuglens ligning er

x2 +y2 +z2 +4x -6y -8z +4 = 0 , eller

x2 +y2 +z2 +2·2·x +2·(-3)·y +2·(-4)·z +4 = 0 , eller

(x-(-2))2 + (y-3)2 + (z-4)2 = 52

 


Brugbart svar (0)

Svar #16
20. april 2012 af YesMe (Slettet)

#14

Genlæs #2


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. april 2012 af mathon

enten                                                                                  eller

     metode 1:                                                                           metode 2:

                   kvadratkomplettering                                                            omskrivning
      af                                                                                           af 
                   x2 + y2 + z2+ kx + ly + mz + n = 0                                        x2 + y2 + z2+ kx + ly + mz + n = 0
på formen                                                                          på formen
                   (x-a)2 + (y-b)2 + (z-c)2 = r2                                                 x2 + y2 + z2+ 2dx + 2ey + 2fz + g = 0


Svar #18
21. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

hvilke tal er a b og c i min oprindelige ligning?


Svar #19
21. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

I øvrigt forstår jeg ikke hvordan r = √(4 + 9 + 16 - 4) = 5

giver positive tal? 

d = 22

e = -32

f = -42

g = - 4

og i formlen 

x2 + y2 + z2 + 2·2·x + 2·(-3)·y + 2·(-4)·z + 4 = 0

er det lidt svært at få de markerede tal hvis ikke man dividerer med 2 ..

Vær sød at forklare tak


Svar #20
21. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

x2 + y2 + z2+ 2dx + 2ey + 2fz + g = 0 Er formlen der beskrives i #17.

Her står der ikke noget med at dividere med 2, derfor forstår jeg ikke hvordan du kan få tallene 

x2 + y2 + z2 + 2·2·x + 2·(-3)·y + 2·(-4)·z + 4 = 0

Vil i ikke lige forsøge at forklare mig det? Har næsten fanget den, men nu svarer i ikke længere ..


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.