Kemi

Katalase

21. april 2012 af Ultraviolet (Slettet)

Hej

Vi har lavet et forsøg med enzymet katalase. Vi skal så lave efterbehandling og der står:

1.Beregn [H2O2] til de to tidspunkter.

2. I afdeling B viste vi, at reaktionen ved lave subtratkoncentrationer er en første ordens reaktion. Det betyder, at den følger ligningen:

ln[H2O2]= -k*t+ln[H2O2]0            (1)

Beregn hastighedskonstanter ved forskellige pH-værdier ved at indsætte de målte koncentrationer i denne ligning.

3. Afbild de fundne værdier af hastighedskonstanten som funktion af pH.

Kommentér grafens form og angiv det omtrentliige pH-optium for katalase (om man ser, har katalase ikke noget særlig skarpt pH-optimum). Er det rimeligt at formode, at vi kan standse reaktionen ved at tilsætte ca. 25 mL  2 M   H2SO4 til de udtagne prøver?

Hvorfor afhænger et enzyms effektivitetet af pH?

______________________________________________________________

Til løsning af disse spørgsmål har jeg disse resultater:

volumen for 0,0200 KMnO4 ved hhv. 0 min og 3 min ved forskellige pH.

pH        0 min   3 min
9           19          15 
7           14          10
4           20           18

_______________________________________________________________

Hvad gør jeg ? Jeg har prøvet mig frem men det jeg gør giver ikke mening, fx prøvede jeg at sætte t=3 og t=0 i ligningen (1) men på den måde tager jeg ikke alle volumerne i betragtning sammen med deres pH. Jeg er rimelig lost lige nu. 

 

 

 

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. april 2012 af mathon

 

                                      +7                            -1                    +2                     0
                                       MnO4- (aq)   +   H2O2 (aq)   --->   Mn2+ (aq)   +   O2 (g)

 

                      2 MnO4- (aq)   +  5 H2O2 (aq)   +   6 H+ (aq)   --->  2 Mn2+ (aq)   +  5 O2 (g)   +   8 H2O (l)

   dvs
                      mol-reaktionsforholdet:      
                                                                           MnO4- : H2O2 = 2 : 5 = 1 : 2,5

   og

                      hastighedskonstanten
                                                                           k = ln([H2O2]o / ([H2O2]) / t

 

                     [H2O2]o kender du vel og kan via MnO4- beregne  [H2O2]                                                      


Svar #2
21. april 2012 af Ultraviolet (Slettet)

Hvor kan jeg finde [H2O2]o ? 

Dvs. jeg skal beregne to konstanter for hver temperatur fordi vi har både 0 min. og 5 min. ?

 


Svar #3
21. april 2012 af Ultraviolet (Slettet)

Kunne du uddybe yderligere?


Skriv et svar til: Katalase

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.