Matematik

Pythagoras

24. april 2012 af silleddd (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Jeg er ikke særlig god til det med Pythagoras, og kunne godt tænke mig lidt hjælp til en opgave.

Opgaven er:

Du skal beregne arealet af trekanten, der har to kateter på 15 og 13 cm og en højde på 12 cm. Hvordan ser Pythagoras så ud???

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. april 2012 af HanneJH (Slettet)

Tegn trekanten. Indsæt derefter tallene i a^2+b^2=c^2 . 


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. april 2012 af Bertaoganton (Slettet)

Pythagoras´læresætning:  a^2+b^2=c^2

side a og b er kateter

side c er hypotenusen(den længste side)

 

Areal af en trekant er: 1/2 højde gange grundlinien.

 


Svar #3
24. april 2012 af silleddd (Slettet)

den måde... Tusind tak, Bertaoganton!


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. april 2012 af mathon

 

                                     Areal = (1/2)·a·b

eller
                                     Areal = (1/2)·hc·√(a2+b2)

                                                                       


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. april 2012 af hesch (Slettet)

Altså hør nu: Der står jo ikke noget om i opgaven, at trekant ABC er retvinklet !

Men tegnes højden fås to retvinklede trekanter. Ved hjælp af Pythagoras findes disse til at være:

En 12  15  9  trekant

En  12  13 5  trekant

Grundlinien får dermed længden 9+5 = 14         ( 152 + 132 ≠ 142 ,  så trekant ABC er ikke retvinklet )

Areal = ½ * 12 * 14 = 84


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man taler kun om kateter i forbindelse med en retvinklet trekant. Opgaven omtaler to kateter i trekanten; derfor har det været tilladeligt at antage, at trekanten var retvinklet. Men dine beregninger viser jo, at det ikke er tilfældet. Opgaven er derfor forkert formuleret.


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. april 2012 af hesch (Slettet)

Jeg "faldt" blot over, at hvis ABC var retvinklet, behøver man jo ikke højden for at beregne arealet, så jeg tjekkede.   :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Så kræver det jo sådan angivelse af, hvilken af de tre højder, der har den opgivne længde. Din formodning om, at det er højden på den tredje, ukendte side, er meget nærliggende. Det er også tænkeligt, at der til opgaven hører en figur, som vi er blevet forskånet fra at se. Opgaven, som den blev formuleret her, er ufuldstændig og mangelfuldt og misvisende formuleret.


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. april 2012 af hesch (Slettet)

Jo, jo, men løsningen i #5 er i det mindste en mulig løsning. selvom opgaven er misvisende formuleret.


Brugbart svar (1)

Svar #10
24. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er helt korrekt, og det er sikkert også den mest nærliggende løsning. Jeg tror selv, at der hører en figur til opgaven i bogen, og at det via den figur blev til "to kateter" i den her forelagte formulering af opgaven.


Skriv et svar til: Pythagoras

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.