Matematik

differentier denne funktion

29. april 2012 af petermm (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej derude

jeg vil MEGET gerne vide hvordan man differentiere denne funktion og hvilke regler man bruger dertil

- f(x)= 4/x2-5x-7  

Er lidt usikker på om det er en sammensat funktion, og jeg synes ikke jeg kan finde en regneregel der passer på denne funktion i min bog..

Håber i kan finde ud af det ! :-)
 

Tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. april 2012 af YesMe (Slettet)

Du kan omskrive denne funktion, at

f(x) = 4x-2 - 5x - 7

... benyt, at (kxn)' = nkxn-1

Uden at omskrive, skal du benytte divisionsregel til at differenciere med ved det første led.

Altså (u/v)' = u'v + uv'

Bemærk, at dette kun gælder, hvis f(x) = (4/x2) -5x -7.

Læs #2


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Afklar først, om der er tale om

      f(x) = (4/x2) -5x -7

eller

      f(x) = 4/(x2 -5x -7)

Ved den sidste kan man benytte reglen for differentiation af en kvotient.


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. april 2012 af SuneChr

#  0   Du må da kende differentiationsreglen for en brøk?

(f / g) '  =  (f ' · g - f · g ') / g2

# 4  Læs nu hvad der er skrevet tidligere.


Svar #4
29. april 2012 af petermm (Slettet)

#2

Undskyld uklarheden, der er tale om funktionen:

f(x) = 4/(x2 -5x -7)

Hvordan lyder reglen for differentiation af en kvotient ?

 


Svar #5
29. april 2012 af petermm (Slettet)

#3


Så jeg skal altså bruge denne regel (f / g) '  =  (f ' · g - f · g ') / g?

Jeg spørger nok dumt nu, men hvad er så f og hvad er g i funktionen?

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Så er f(x) = 1 , og g(x) = x2 -5x -7 , og dermed

(f / g) ' = -g'(x) / (g(x))2


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. april 2012 af Enhver (Slettet)

#6

f(x) er vel nok 4, ikke 1.


Svar #8
29. april 2012 af petermm (Slettet)

#6

Vil i lige tjekke dette så: h(x) = 4/x2-5x-7 
H ' (x) = (f ' · g - f · g ') / g2
f = 4
g = x2-5x-7

h '(x) = 0*2x-5 - 4 * 2x-5 / (x2-5x-7)2 = -8x+20 / (x2-5x-7)2


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, du har ret, f(x) = 4 , så

(f / g) ' = -4·g'(x) / (g(x))2

#8

Du skal benytte parenteser i dette format med skrå brøkstreger.

h '(x) = -4·(2x -5) / (x2-5x-7)2


Svar #10
29. april 2012 af petermm (Slettet)

#9


Tak, men i sig selv var resultatet vel godt nok ikke ? :)


Skriv et svar til: differentier denne funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.