Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Kan nogen hjælpe med disse opgaver?

01. maj 2012 af Løvedyr (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opgave 4.

Optimering af priserne på et standard hotelværelse i normalperioder uden konferencer mv.

Trods problemerne med at fastsætte omkostningerne på et hotelværelse vil man gerne have nogle bud på optimale priser.

Ved at se på konkurrenternes priser og egne erfaringer antager man følgende forhold vil være gældende på ca. 3 måneders sigt:

Prisfunktionen for et hotelværelse med morgenmad:

P (Q)=1200 – 2Q
Omkostningerne for et hotelværelse vil være et relativt lavt beløb for de første 100 værelser, idet arbejdet kan dækkes af ”standard” personalet i hovedbygningen, medens omkostninger stiger når der skal bruges ekstra personale til værelser i sidebygningerne og vand og energi samt ekstra personale i morgenmadsrestauranten.

MC (Q)  =  120  for Q op til 100 værelser

MC (Q)  =  4Q – 280 for Q fra 100 værelser til 250 værelser

Opgave 4.1

Beregn den optimale pris og mængde – antal hotelværelser i optimalsituationen.

Opgave 4.2

Beregn dækningsbidraget ved den beregnede pris og mængde

På kort sigt er den marginale omkostning for et ekstra hotelværelse betydeligt lavere. Man diskuterer beløb mellem 100 og 200 kr. for et ekstra værelse.

Opgave 4.3

Redegør for prisfastsættelsen, hvis man ønsker at få alle 250 værelser udlejet


I et møde med Ferieafdelingen i FDM tilbyder FDM at markedsføre hotellet overfor deres medlemmer i diverse pakker. FDM anslår, at de er i stand til at sælge 50 værelser pr. dag til 750 kr. pr. værelse.

Opgave 4.4

Beregn den ny optimale situation, hvis man accepterer FDM’s tilbud om 50 værelser til en fast pris på 750 kr.pr. værelse. Diskuter desuden om det vil være muligt at gennemføre prisdifferentieringen.

Opgave 5.

Optimering af prisen på en konferencedag med formiddagskaffe og frokost.

Her er det store spørgsmål om hotellet selv kan fastsætte prisen eller man skal tage et gennemsnit af konkurrenternes priser.

Opgave 5.1

Redegør for fordelene ved selv at fastsætte prisen på en konferencedag og realismen i at være prissætter.

Hotellet antager, at prisfunktionen for en deltager i en konferencedag er følgende:

P (Q)=1000 – 2Q

Omkostningsmæssigt er det relativt billigt for en ekstra deltager med en marginal omkostning på 100 kr., men til forberedelse af lokaler, opstilling af borde og opdækning, samt efterfølgende oprydning og rengøring løber der 6.000 kr. på pr. 50 deltagere. Dvs. at omkostningsforholdene er følgende:

MC (Q)=100 plus driftsbetingede omkostninger på 6.000 kr. ved konferencedeltager nr.1; nr. 51 og nr. 101 osv.

Opgave 5.2

Beregn den optimale pris og mængde for en konferencedag.


I salgsafdelingen diskuterer man mulighederne for at tilpasse priserne til den enkelte kunde ved at tilpasse produkter og serviceydelser til kunden.

Opgave 5.3

Diskuter mulighederne for at undgå en fast pris på en konferencedag.


Skriv et svar til: Kan nogen hjælpe med disse opgaver?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.