Matematik

Bestemmelse af monotoniforhold uden nulpunkter

02. maj 2012 af jhjjhjjhj (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg kan ikke finde ud af hvordan jeg skal bestemme monotoniforholdende for en funktion, der ikke har nogle nulpunkter. Funktionen hedder x^4 - 8x^2 + 17

Har lært, at man faktoriserer den med brug af nulpunkterne i henhold til regnereglen a(x-x1)(x-x2) og derefter laver en fortegnsundersøgelse osv. Men jeg kan ikke gøre dette, da jeg ikke kan finde ud af at faktorisere uden brug af nulpunkter. Hjælp!

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Start med at løse ligningen f '(x) = 0 og undersøg fortegnsvariationen for f '(x) .

Ligningen f '(x) = 0 løses ved at benytte nulreglen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen selv er

f(x) = x4 -8x2 +17 = x4 -8x2 +16 + 1 = (x2 -4)2 +1 = (x -2)2·(x +2)2 + 1 > 0 for alle x , så det er korrekt, at funktionen selv ikke har nogen nulpunkter. Monotoniundersøgelsen involverer derimod en løsning af ligningen f '(x) = 0 , dvs

f '(x) = 2·(x2 -4)·2x = 4x·(x -2)·(x +2) = 0


Svar #3
10. maj 2012 af jhjjhjjhj (Slettet)

Super! Tusinde tak!


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. september 2014 af Jordegernet4 (Slettet)

.


Skriv et svar til: Bestemmelse af monotoniforhold uden nulpunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.