Kemi

Oxalsyre og CaCl2

09. maj 2012 af kapodk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :)
 

Jeg har fået til opgave at skulle neutralisere oxalsyren i en drik.

Jeg har følgende informationer tilrådighed:

- Oxalsyreindholdet er 0,40 g/100 g rabarber

- Til drikken bruges der 59,6 g rabarber per liter.

- Der er et produkt der hedder Calcium Chloride 77% (CaCl2) til rådighed.

Men hvordan udregner jeg hvor meget CaCl2 der skal anvendes til min opløsning?

 

Oxalsyre (COOH)2: 90 g/mol

CaCl2: 110,99 g/mol.

Håber på en god og forklarende hjælp, er virkelig tabt i kemi :)

 

Mvh

kapo

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. maj 2012 af mathon

  udgangspunkt:                 
                                             Ca2+ (aq)   +   C2O42- (aq)  --->   CaC2O4 (s)

 

        1 L drik indeholder
                                              (59,6 g)·(0,0040 g/g) = 0,2384 g H2C2O4


Svar #2
09. maj 2012 af kapodk (Slettet)

Yes så langt er jeg med og tak.

Men hvordan udregner jeg hvor meget CaCl2 der skal tilsættes?

Beklager men er virkeligt blank til kemi :)


Brugbart svar (2)

Svar #3
09. maj 2012 af mathon

 

                                                                CaCl2 (aq)   +   H2C2O4 (aq)  --->   CaC2O4 (s)   +  2 HCl (aq)
ækvivalente mængder i g:                110,984               90,034

                                                                    x                       0,2384

 

     forholdsberegning
                                                                 x / (110,984 g) = 0,2384 / 90,034 = 0,002648

                                                                 x = 0,002648·(110,984 g) = 0,2939 g ren CaCl2

   som med en 77% CaCl2-opløsning
   kræver en opløsningsmængde
   på
                                                                m = (0,2939 g) / 0,77 = 0,3817 g = 381,7 mg
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. maj 2012 af mathon

systemet var gået ned
med hensyn til rettefunktion

                                                                CaCl2 (aq)   +   H2C2O4 (aq)  --->   CaC2O4 (s)   +  2 HCl (aq)
ækvivalente mængder i g:                    110,984               90,034

                                                                    x                       0,2384



 


Brugbart svar (2)

Svar #5
09. maj 2012 af mathon

hvad det åbenbart stadig var:

                                                                CaCl2 (aq)   +   H2C2O4 (aq)  --->   CaC2O4 (s)   +  2 HCl (aq)
ækvivalente mængder i g:                     110,984             90,034

                                                                    x                  0,2384


Svar #6
10. maj 2012 af kapodk (Slettet)

Hej igen :)

Tusinde tak for hjælpen.

var ikke klar over der dannedes HCL :)

 


Svar #7
14. maj 2012 af kapodk (Slettet)

Hvis jeg nu laver en opløsning efter disse udregnier. Hvordan ved jeg så at alt oxalsyren og cacl2 er reageret med hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. maj 2012 af mathon

    fordi opløselighedsproduktet for calciumoxalat er meget lille

                                              Kop = 2,6·10-9 M2

dvs

                            [Ca2+(aq)] = [C2O42-(aq)] ≈ 5,1·10-5 M

og
                            pKs1 = 1,27                                 pKs2 = 4,27

                            middelstærk syre                 stærkere svag syre


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. maj 2012 af mathon

        så langt hovedparten af oxalat-ionerne skal fjernes
        for ikke at danne
                                        HC2O4-        eller      H2C2O4    i et evt. surt miljø

       da disse to syrer har en for f. eks. tandemalje ikke heldig syrestyrke

                             


Svar #10
24. maj 2012 af kapodk (Slettet)

undskyld det sene svar. Det fik jeg ikke helt fat i :/


Svar #11
26. maj 2012 af kapodk (Slettet)

Ahh. Hvis jeg nu kigger i min bog (og det tal du skriver). Hvordan skal jeg så forstå Kop = 2,6·10-9 M2. Jeg er med på det er opløseligheden, men hvad beskriver den?

Jeg har et tal der hedder: 0,00061;0,0014^95 g/100 ml. Hvad er forskellen på de tal? kan regne ud det her er max opløseligheden i 100 ml vand.

hvis jeg nu kigger på densiteten. så er den 2,2 g/ml for calciumoxalat og 1,0 g/cm3 for vand. Det må så være derfor det bundfældes, fordi densiteten er større?


Svar #12
27. maj 2012 af kapodk (Slettet)

Hvordan ved jeg i øvrigt hvor meget calciumoxalat der dannes ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. maj 2012 af mathon

i praksis benyttes

Nonoxal

Ingredienser i Nonoxal:
Calciumchlorid (E509), vand, surhedsregulerende middel: Mælkesyre (E270).


Brugbart svar (1)

Svar #14
27. maj 2012 af mathon

M(CaC2O4) = sum({1,2,4}*{40.078,12.011,15.999}) g/mol = 128.096 g/mol
 

                                                                CaCl2 (aq)   +   H2C2O4 (aq)  --->   CaC2O4 (s)   +  2 HCl (aq)
ækvivalente mængder i g:                     110,984             90,034               
128.096                   

                                                                                        0,2384                     y
 

forholdsberegning
                                                                 y / (128.096 g) = 0,2384 / 90,034 = 0,002648

                                                                 y = 0,002648·(128.096 g) = 0,339 g = 339 mg CaC2O4


Svar #15
27. maj 2012 af kapodk (Slettet)

fandme godt. Jeg er total blind på alt sådan noget her. det er jo simpelt matematik, men ser mig totalt blind på det når det relateres til kemi :)


Svar #16
27. maj 2012 af kapodk (Slettet)

Har du også forstand på filtrering?

Mikrofilter tilbageholder partikler større end svarende til molvægten 100000 eller 0,1 um (my).

Så hvis, teoretisk, skal tilbageholde calciumoxalat kræves der et filter med hulstørrelse mindre end 0,0001 um (my).

Eller er det for søgt ?


Skriv et svar til: Oxalsyre og CaCl2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.