Matematik

Differentialregning

09. maj 2012 af Rosekide (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen!

 

Jeg vil gerne differentiere funktionen med håndkraft:

f (x)= x ln(x)+2x

Men x'et før ln(x) forvirrer mig, hvis ikke den var der, ville det jo være f'(x)=1/x+2, men hvad med nu, hvor den er med?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Benyt, at (u+v)' = u' + v'

hvor u = w·z , så er u' = w'·z + w·z'

til sammen

(w·z + v)' = (w'·z + w·z') + v'

lad w = x, z = ln(x) og v = 2x


Svar #2
09. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Så det vil sige:

(xln(x)+2x)' = (1*ln(x)+(1/x)*x)+2

Men det er et lidt rodet udtryk et det ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. maj 2012 af YesMe (Slettet)

#2

Jep. Nu skal du bare reducere, og der har du svaret.


Svar #4
09. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Bliver det ikke f'(x)=ln(x)+x+2. Ej, så ender jeg jo med det samme?


Svar #5
09. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Hov nej ln(x) + 3 giver det jo :)


Svar #6
09. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Jeg er blevet forvirret! Opgaven jeg prøver at løse er opgave 9 i linket.

http://da.cms.uvm.dk/sitecore/shell/Controls/Rich%20Text%20Editor/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/110698_Pr%C3%B8ve.ashx

Men når jeg indsættet f(x) på y's plads og finder et udtryk er det ikke lif f'(x). Laver jeg mon en fejl?


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det må da være Opg 10 i det sæt. Man skal vise, at funktionen f(x) = x·ln(x) +2x er en løsning til differentialligningen

y' = (y+x)/x

Indsæt funktionen i hver side af differentialligningen og vis, at de to sider er identiske.

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Hvorfor danner du ikke bare et hyperlink, istedet for at copy-paste et link, der kan føre os til det forkerte sted du ikke vil have?

http://da.cms.uvm.dk/sitecore/shell/Controls/Rich%20Text%20Editor/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/110698_Pr%C3%B8ve.ashx   <--- Hyperlink. Forstået?

Hvad mener du med at sætte f(x) på y's plads?

I opgave 9, skal du bestemme en eksponentiel funktion (regression) til at bestemme f(0).


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Efter at have læst #7, forstod jeg, hvad hun mente om at sætte et eller andet på et eller andets plads.

Du har fundet ud af, at y' = ln(x) + 3

og i opgave 10, skal du finde ud af, om det er en løsning til differentialligningen

y' = (y + x)/x = (y/x) + 1

du ved, at y = x·ln(x) + 2x = x(ln(x) + 2)

så sæt dette ind på højre side, altså

y' = (y/x) + 1 = .... ?


Svar #10
09. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Jeg har løst den nu! Jeg lavede en lille regnefejl, typisk, typisk.

Kan I ikke lige lære mig det med hyperlinket, jeg failer hver gang på trods af jeg som Andersen11 tit og ofte siger lavet et mellemrum efter linket.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Når du har kopieret linket ind i teksten her tastes et ekstra mellem rum lige efter -- så opfatter teksteditoren, at det er et hyperlink og laver det om til et hotlink.


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Se


Svar #13
09. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Forstået! JEg bruger aldrig editoren, derfor. Vidste ikke man kunne bruge den til den slags. Tak for info :))


Brugbart svar (1)

Svar #14
09. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

 Der er ingen grund til at bruge det, der vises i #12, når bare der tastes et enkelt mellemrum (space) efter teksten i linket.


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.