Kemi

hjælp til kemi

09. maj 2012 af hejhejhejhejj (Slettet) - Niveau: B-niveau

er gået i stå ved dette spørgmål :/

DEET irriterer øjne og slimhinder og kan give forstyrrelser i centralnervesystemet, hvis stoffet indtages. DEET kan trænge ind i kroppen gennem hudens fedtlag og flere undersøgelser peger på, at der optages 20-60 ug/kvadrat cm * time.

der er målt koncentrationer på 3 mg DEET pr. liter blod i personer, som i en periode har anvendt myggebalsam regelmæssigt. stoffet nedbrydes og udskilles dog forholdsvis hurtigt, så der sker ikke ophobning i kroppen.

stoffets polaritet kan vurderes ud fra fordelingsforholdet, Kf mellem octan-1-ol og vand.

fordelingsforholdet for DEET er ligevægtskonstanten for følgende ligevægt

DEET(aq) <--> DEET(octan-1-ol)

KF = [DEET(octan-1-ol)] / [DEET(aq)]

Kf = 200 ved 25 grader celcius.

SPØRGSMÅLET LYDER SÅLEDES:

med udgangspunkt i strukturen for DEET-molekylet skal der argumenteres for, at fordelingsforholdet er stort. relater til stoffets evne til at trænge igennem huden????

(SE STRUKTUREN FOR DEET DER ER VEDHÆFTET).

på forhånd tak for hjælpen.

 

Vedhæftet fil: STRUKTUR.docx

Brugbart svar (2)

Svar #1
09. maj 2012 af kuerten15

Du har forhåbentlig bestemt strukturen af DEET.

Du skal vise, at KF er stor (KF = 200), dvs. at DEET(octan-1-ol) skal være meget større end DEET(aq). Altså skal vi argumentere for, at DEET er mere opløselig i octan-1-ol end i vand.

I farmacien kalder vi octanol/vand forholdet fordelingskoefficienten og kalder den logP-værdien. En lav logP-værdi betyder, at stoffet er hydrofilt, hvorimod en stor logP betyder lipofilt. Nogle benævner den også logK-værdien.

Et stof, som har en meget lav opløselighed i olie vil udvise en ringe evne til at trænge igennem huden.

Da strukturen for DEET indeholder en toluen-gruppe (lipofil) og en N,N-disubstiturede amid (forholdsvis lipofil, afhænger dog af længden af kæden på nitrogenet), betyder det, at den er mere lipofil end hydrofil og det er grunden til, at KF er stor.

Håber det giver en lille mening :)


Skriv et svar til: hjælp til kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.