Matematik

Parameterfremstilling for linje som er ortogonal på plan

10. maj 2012 af kensing (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg søger et diskret hint eller to til hvordan jeg skal gribe følgende opgave an :)

Bestem en parameterfremstilling for den linje l, som er ortogonal på planen α: 5x-3y-10z+28=0 og går igennem punktet C(-1,1,2).


Svar #1
10. maj 2012 af kensing (Slettet)

Min linje l må være parallel med planens normalvektor, men jeg ved ikke hvordan jeg skal benytte mig af den information?


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

En normalvektor til planen er en retningsvektor for linien, og linien skal gå gennem det anviste punkt C. En normalvektor til planen aflæses af planens ligning.

For planen med ligingen

a·x + b·y + c·z + d = 0 ,

er vektoren n = [a ; b ; c] en normalvektor til planen.


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. maj 2012 af mathon

                Bestem en parameterfremstilling for den linje l, som går igennem punktet C(-1,1,2) og har
                retningsvektor

                                                     r = [5,-3,-10]

 

 


Svar #4
10. maj 2012 af kensing (Slettet)

Vil det sige at parameterfremstillingen blot skrives som:

(x, y, z) = [-1, 1, 2] + t [5, -3, -10]

Eller skal jeg bestemme og indsætte t?


Svar #5
10. maj 2012 af kensing (Slettet)

Det var vist et dumt spørgsmål jeg fik stillet.. Der skal jo indgå en variabel :)

Men dvs. at ovenstående er den parameterfremstilling som efterspørges?


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4, #5

Ja, det er den korrekte parameterfremstilling, når der også anføres t ∈ R .


Skriv et svar til: Parameterfremstilling for linje som er ortogonal på plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.