Matematik

logaritme

12. maj 2012 af Jelly (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Er der nogle der kan hjælpe mig med disse fire opgaver.

Jeg skal finde grundmængden og se om de fundne løsninger tilhører grundmængde.

a) ln(x)+ln(x+2)= 3*ln(2)

b) log(3-x) – log(x) = -2

c) ln(x-1) – 2 ln(x) = 3

d) log(1 + 1/x) + log(x+4) = 0

 

Håber på respons.

 

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2012 af YesMe (Slettet)

                      ... det samme gælder for de naturlige logaritme (ln).

                ...


Svar #2
12. maj 2012 af Jelly (Slettet)

hvordan skal løsningen så være i a) ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. maj 2012 af YesMe (Slettet)

#2

ln(x) + ln(x + 2) = 3·ln(2)

      ln(x·(x + 2)) =

                         = ln(23)

           x·(x + 2) = 23         


Svar #4
12. maj 2012 af Jelly (Slettet)

Vil det så sige at man skal isolere x i      x·(x + 2) = 2^3     ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2012 af YesMe (Slettet)

#4

Jep. Man skal fortsætte med at løse denne ligning med hensyn til x.


Svar #6
12. maj 2012 af Jelly (Slettet)

Er der nogle der kan komme med hints til de andre opgaver.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Hvad er dit bud?


Svar #8
12. maj 2012 af Jelly (Slettet)

Mine bud, håber nogle kan hjælpe

b)

log(3-x) – log(x) = -2

(3-x) / x = -2

3-x = -2x

x = -3

 

c)

ln(x-1) – 2 ln(x) = 3

(x -1) / x^2 = 3

x = ?

 

d)

log(1 + 1/x) + log(x+4) = 0

1/x * 4x = 0

x = ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. maj 2012 af YesMe (Slettet)

a) log(3 - x) - log(x) = log((3 - x)/x) = -2

                                  10log((3/x) - 1) = 10-2

                                          (3/x) - 1 = 10-2

                --- løs videre.

b) Du kan ikke fjerne den naturlige logaritme på venstre side alene. Man sætter exponential (eller euler, e) på begge sider.

Derfor er 2. linje så       (x -1) / x2 = e3  ⇔  - e3·x2 + x - 1 = 0.

                                                    --- 2. gradsligning.

b) Den samme med b'et. Men, den 2. linje skal være: x + (4/x) + 5 = e0

                                                                                      x2 + 4 + 5x = 2·e0

                                                                   --- 2. gradsligning.


Svar #10
12. maj 2012 af Jelly (Slettet)

a) kan se at svaret giver 2,97 men hvordan kommer man frem til det helt præcist?

Jeg får nemlig 3/x – 1 = 1 / 10^2 ? men hvadså efter det?

Er ikke helt med c) og d)

Hvordan løser man andengradsligning uden brug af lommeregner når "e" er inkluderet?

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Jeg har skrevet punkter forkert eller byttet bogstaverne om. Hvis du skal regne det ud uden brug af lommeregner, så er det bedre at isolere x end at resultere med de approximale tal.

b) (3/x) - 1 = 10-2 ⇒ x = 3/(10-2 + 1)

Gang x på hver sider. Faktoriser på højre side, og divider med 10-2 + 1 på hver sider.

c) -e3·x2 + x - 1 = 0

      d = b2 - 4ac = 12 - 4·(-e3)·(-1). Vurder om, d = 0, d < 0 eller d > 0.

d) Tastefejl. Der skal stå x istedet for 2 på højre side. x2 + 4 + 5x = x·e0          ("whatever"0 = 1)

Der kan du let løse det med nulreglen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. maj 2012 af SuneChr

# 0 c)

ln ((x - 1) / x2) = 3   ⇔   e3/1 = (x - 1) / x2

Gang, det sidst skrevne, over kors, saml og løs den fremkomne 2.grads ligning.

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. maj 2012 af mathon

                                e3 = (x - 1) / x2      x>1

                                e3x2 = x - 1      

                                e3x2 - x + 1 > 0   


Svar #14
12. maj 2012 af Jelly (Slettet)

ad b)

kan man ikke sige (3/x) - 1 = 10-2 ⇒ x = 4 / 10^-2 ?

ad c)

c) -e3·x2 + x - 1 = 0

      d = b2 - 4ac = 12 - 4·(-e3)·(-1). Vurder om, d = 0, d < 0 eller d > 0.

Jeg regner ud og får d < 0, hvad skal man så skrive som resultat?

ad d)

kan ikke se hvordan du går fra log(1 + 1/x) + log(x+4) = 0   til x2 + 4 + 5x = x·e0 = x

?


Brugbart svar (0)

Svar #15
12. maj 2012 af mathon

d)

                       log(1 + 1/x) + log(x+4) = 0                -4< x < -1

                       log((1 + 1/x)·(x+4)) = 0

                       (1 + 1/x)·(x+4) = 1

                        x + 4 + 1 + (4/x) = 1                         -4< x < -1

                        x + 4 + (4/x) = 0

                        x2 + 4x + 4 = 0

                        (x + 2)2 = 0      og   -4< x < -1

                         x = -2                           

                      


Brugbart svar (0)

Svar #16
12. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Hvad "ad" ?

b) Nej

c) Hvis d < 0, så er der ingen løsning. Læs din mat bog.

d) Kig op #1, første linje. Ellers, log(a + b) + log(c + d) = log((a + b)·(c + d))


Skriv et svar til: logaritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.