Matematik

Årlig rente

En time siden af Multo66 - Niveau: C-niveau

Der indsættes 15000kr. på en konto med en fast årlig proventvis rente.

Efter 10 r med denne rente står der 18645kr. på kontoen.

a) Bestem den årlige procentvise rente.

Jeg googler: 

For en generel startkapital K0 og en generel rente r er renteformlen således

????=??0⋅(1+??)??

Man beregner altså, hvor stort beløbet er efter n terminer. (Termin er et ord lånt fra bankverdenen, hvor det betyder perioden mellem to rentetilskrivninger).

I det første eksempel var det altså beløbet efter n terminer vi ikke kendte. Det er også muligt at isolere de øvrige størrelser i renteformlen

??0=????(1+??)??

??=−1+??√??????0

??=log?(????)−log?(??0)log?(1+??)

Vi ønsker at finde r

For 10 terminer siden blev der sat 15000kr. i banken. Nu står der 20000kr. på kontoen. Hvor stor har rentesatsen været?

Formlen opskrives, og de kendte størrelser indsættes:

????=??0⋅(1+??)??

20000=15000⋅(1+??)10

2000015000=(1+??)10

10√2000015000=1+??

10√2000015000−1=??

??=0,02919=2,919%

Rentesatsen var altså 2,919%

Det her får jeg med bogstaver:

????=??0⋅(1+??)??

10√(Kn/K0)-1=r

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
33 minutter siden af mathon

Efter 10 år med denne rentesats, står der 18645 kr. på kontoen.

                \begin{array}{lllllll} 15000\cdot (1+r)^{10}=18645 \ \;r>0\\\\ (1+r)^{10}=\frac{18645}{15000}=1.243\\\\ ^{10}\sqrt{1.243}=0.021991\\\\ r=\frac{p}{100}=0.021991\\\\ p=0.021991\cdot 100\approx 2.2\% \end{}


Skriv et svar til: Årlig rente

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.