Kemi

Ækvivalenspunkt

14. maj 2012 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Vi har et reaktionsskema, hvor forholdet mellem reaktanterne er 1:1. En mellemstærk syre titreres med en stærk base

Gælder der, at

nfør reaktion(syre) = nækvivalenspunkt(base)

eller

nækvivalenspunkt(syre) = nækvivalenspunkt(base)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2012 af mathon

    titerligning:                                      

                                                nsyre = nbase

                                             Vs·cs   =   Vb·cb
                                             titrand      titrator
                                               før          brugt

 


Svar #2
14. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Men er det ved ækvivalenspunktet at stofmængderne af de to reaktanter er lige store?


Svar #3
14. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Så nsyre ved ækvivalenspunktet er mindre end nsyre før


Svar #4
14. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Vil du lige se, om jeg har lavet mit reaktionsskema rigtigt i mit dokument?

Vedhæftet fil:CH3CH22COOH.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. maj 2012 af MSN6079 (Slettet)

nfør reaktion(syre) = nækvivalenspunkt(base)


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. maj 2012 af MSN6079 (Slettet)

Ved ækvivalenspunktet vil der ikke være nogen syrer tilbage


Svar #7
14. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Det var nemlig også det jeg tænkte var logisk, men blev forvirret af min bog :) Er mit reaktionsskema rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. maj 2012 af MSN6079 (Slettet)

Reaktionsskemaet er rigtigt :)


Svar #9
14. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

 Og hvad med de anførte stofmængder under reaktionsskemaet? Er det hele skrevet rigtigt op? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. maj 2012 af mathon

Så nsyre ved ækvivalenspunktet er 0


Svar #11
14. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Ja, det er rigtigt. Det var en fejl. Hvad med stofmængden af den korresponderende base. Den er vel nsyre før, dvs. 0,00568 mol?


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. maj 2012 af MSN6079 (Slettet)

ja, ved ækvivalenspunktet


Svar #13
14. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

jep. Tak skal i have


Svar #14
14. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Nu kommer jeg lidt i tvivl igen. nbase ved ækvivalenspunktet er vel også nul, da den har reageret med syren?


Svar #15
14. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Det rigtige reaktionsskema bliver vel som vedhæftet i filen.

Vedhæftet fil:CH3CH22COOH.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #16
14. maj 2012 af MSN6079 (Slettet)

Ja, ved ækvivalenspunktet er n(base) selvfølgelig også nul

men jeg tvivler dog lidt på, om man overhovedet kan antage at buthansyre (før forsøget) udelukkende vil foreligge i syreformen, eftersom der er tale om en middelstærk syre  


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. maj 2012 af MSN6079 (Slettet)

Som du har skrevet i et andet indlæg, har du udregnet begyndelsespH i butansyre-opløsning. Eksempelvis kan du benytte pufferligning til at bestemme den stofmængde af butansyre, der er blevet omdannet til baseformen; eftersom du kender den pågældende pH.

pH=pKs+log (nB/nS)


Brugbart svar (0)

Svar #18
14. maj 2012 af MSN6079 (Slettet)

På den måde har du også taget hensyn til, at der er tale om en middelstærk syre


Svar #19
14. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Men som du ser, har jeg også skrevet, at butansyres korresponderende base næsten er lig med nul. Jeg argumenterer med, at styrkekonstanten for butansyre er meget lille

Ks = 1,66*10-5 M

Derfor vil kun en meget lille del af butansyre være omdannet til den korresponderende base, og derfor kan jeg tillade mig at sætte stofmængden af den korresponderende base lig med nul.


Brugbart svar (0)

Svar #20
14. maj 2012 af MSN6079 (Slettet)

Nåh okay, så ligger butansyre lige på grænsen mellem middelstærke og svage syrer


Skriv et svar til: Ækvivalenspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.