Matematik

Arealbestemmelse i 3D

15. maj 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan bestemmer man arealet af en trekant når man arbejder i 3D?

Jeg kender punkterne A(x1,x2,x3) B(y1,y2,y3) og C(z1,z2,z3). Jeg kan ikke bruge formlen for arealbestemmelse i 2D.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2012 af peter lind

Areal =½*|AB×AC| Man kan bruge andre sider, hvis man har lyst


Svar #2
15. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Trods din rang, bliver jeg nød til at spørge om du er sikker? 

T =½*|AB×AC| er formlen fra vektorer i 2D, og så vidt jeg husker skrev Andersen11 at dette ikke kunne lade sig gøre. 


Svar #3
15. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Og i øvrigt .. når man tager krydsproduktet får man jo en vektor? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. maj 2012 af peter lind

Du har misfortolket hvad jeg skrev. AB er vektoren AB og tilsvarende er AC vektoren AC. Når jeg skriver med fed markerer jeg at det er en vektor. Resultatet af krydsproduktet er som du korrekt skriver en vektor; men jeg har sat numerisk tegn omkring og det betyder at det er længden af den pågældende vektor og det er et tal

Jeg kan godt lave fejl og har også gjort det her på portalen i de sidste måneder endda flere end jeg bryder mig om; men i dette tilfælde er jeg sikker

 


Svar #5
15. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Men hvordan kan man tage krydsproduktet af 2 længder?

Det ville være dejligt hvis du kunne vise det punkt for punkt. A(6,0,0) B(0,2,0) C(0,0,3)

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. maj 2012 af YesMe (Slettet)

#2

Denne formel vil virke både 2D og 3D. 2D kan anses som 3D, hvor z koordinaterne for begge vektorer er 0.

#5

Se #8 i https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1172228


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. maj 2012 af peter lind

#5 Det er ikke længder. Det er vektorer.se #4  For eks. vil du med punkterne i #5 få vektor AB =(-6, 2, 0)

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der er tale om at beregne vektorproduktet AB×AC . Trekantens areal er da det halve af længden af denne vektor.

Alternativt kan man beregne de tre sidelængder |AB|, |AC| og |BC| og så benytte Herons formel, men det er jo mere besværligt end at benytte vektorproduktformlen.


Svar #9
15. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

#8 Jeg tror faktisk at jeg har fanget den nu, ud fra det du skriver.

Jeg tager krydsproduktet: ABxAC = [6,18,12]

Jeg udregner længden af vektoren [6,18,12] = 22,44994

½ * 22,44994 = 11,225 

Men gælder dette altid når man arbejder med arealet af trekanter i 3D, eller gælder det arealbestemmelse i 3D helt generelt? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Der gælder generelt, at længden af vektoren a×b er lig med arealet af det af vektorerne a og b udspændte parallelogram.

Angiv først arealet eksakt:

A = (1/2)|[6;18;12]| = (1/2)·6·|[1;3;2]| = 3·√(12+32+22) = 3·√14

Den samme opgave fik du gennemtærsket i denne tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1185191


Skriv et svar til: Arealbestemmelse i 3D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.