Matematik

Omtal differentialkvotient og stamfunktion - lineær og potens

17. maj 2012 af nailpolish (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle,

jeg har snart en mundtlig matematik eksamen som jeg skal forberede mig til, så min klasse har fået eksamens spørgsmål som vi skal forberede os på. Der er to spørgsmål som jeg ikke forstår eller ved hvordan det skal laves.

Spørgsmål 1: Omtal differentialkvotient og stamfunktion til en lineær funktion, gerne med udgangspunkt i et eksempel.

Spørgsmål 2: Omtal differentialkvotient og stamfunktion til en potensfunktion, gerne med udgangspunkt i et eksempel.

Vi har åbenbart lært om det, men jeg kan ikke finde noget om det i mine noter. Jeg håber nogen kan hjælpe mig. :)

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Lineær funktion:     f(x) = ax + b

Potens funktion:     g(x) = bxa

Læs dine bøger.


Svar #2
17. maj 2012 af nailpolish (Slettet)

Som om jeg ikke har gjort det.

Det eneste der står er at i differentialregning interesserer man sig for hvad en lille ændring i x-værdierne betyder for y-værdierne, hvorimod når man betragter en lineær funktion, vil a udtrykke hvordan ændring i x-værdieren har indflydelse på x-værdien.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. maj 2012 af mathon

specifikt for lineære funktioner
                                                                        f(x) = y = ax + b

                                                                        Δy/Δx = a = dy/dx = f '(x)

 for andre differentiable funktioner:
                                                                        limes   (f(x+Δx) - f(x)) / Δx  =  f '(x)
                                                                        Δx->0


 


Svar #4
17. maj 2012 af nailpolish (Slettet)

er potens funktionen en af de andre differentiable funktioner?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. maj 2012 af mathon

ja                                                                    f(x) = b·xa    

                                                                       f ' (x) = b·a·xa-1


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. maj 2012 af YesMe (Slettet)

#2 & #4

Som om du ikke har læst grundigt om det * ...


Svar #7
17. maj 2012 af nailpolish (Slettet)

#5

Er de så for differentialkvotienten eller er de også for stamfunktionen?


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. maj 2012 af mathon

 


specifikt for lineære funktioner
                                                                        f(x) = y = ax + b

                                                                        Δy/Δx = a = dy/dx = f '(x)

       
                                                                        f(x) = ∫(ax + b)dx = (a/2)x2 + bx + k

 

 for andre differentiable funktioner:
                                                                        limes   (f(x+Δx) - f(x)) / Δx  =  f '(x)
                                                                        Δx->0

 

 

specifikt for potensfunktioner
 

                                                                       f(x) = b·xa    

                                                                       f ' (x) = b·a·xa-1

 

                                                                       F(x) = ∫ b·xa dx = (b/(a+1))·xa+1 + k


                                               


Svar #9
17. maj 2012 af nailpolish (Slettet)

#8

Mange tak! Nu kan jeg følge med.


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. juni 2012 af sabslol (Slettet)

Hvad så med hvis man har en eksponentiel funktion??


Brugbart svar (1)

Svar #11
19. juni 2012 af mathon

@#10

specifikt for eksponentialfunktioner
 

                                                                       f(x) = b·ekx    

                                                                       f ' (x) = ekx · k = k·(ekx) = k·f(x)

 

                                                                       (1/k)·f ' (x) = f(x)

                                                                       ((1/k)·f (x)) ' = f(x)

                                                                       F(x) = ∫ f(x)dx = (1/k)·f (x) + c


Brugbart svar (1)

Svar #12
19. juni 2012 af mathon

eller med
                        ek = a  ⇔ k = ln(a)    a>0

                                                                      f(x) = b·ax    

                                                                       f ' (x) = ax · ln(a) = ln(a)·(b·ax) = ln(a)·f(x)

 

                                                                       (1/ln(a))·f ' (x) = f(x)

                                                                       ((1/ln(a))·f (x)) ' = f(x)

                                                                       F(x) = ∫ f(x)dx = (1/ln(a))·f (x) + c


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. oktober 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Kan I sætte ord på væksthastigheden i #11 og i #12?

Jeg kan godt se, at væksthastigheden er konstant ved lineær vækst, men hvad gælder ved de andre to? Helst med ord :)

Tak


Skriv et svar til: Omtal differentialkvotient og stamfunktion - lineær og potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.