Fysik

Gitterligningen -fysik

19. maj 2012 af forælderhjælp (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej studieportalen

 

jeg skal lave en fysikrapport omkring gitterligningen, og jeg er i tvivl om hvilke faktorer i ligningen: sin(θ n) = (λ/d)*n der er konstante. for jeg bliver bedt om aat regne den ud, men har kun fået oplyst d..

 

håber der er nogle der kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2012 af mathon

           du må have oplysning om orden, bølgelængde eller vinkel
     
evt.
           afstand mellem gitter og skærm og afstand mellem nulplet og n'te ordens konstruktive interferensplet


Svar #2
19. maj 2012 af forælderhjælp (Slettet)

jeg har afstandene fra ordenspletterne til centralpletten. bølgelængen har jeg ikke fået, den skal jeg finde ved hjælp af: lambda = d*a. vinklen har jeg ikke fået opgivet


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2012 af mathon

og sikkert også astanden fra gitter til skærm


Svar #4
19. maj 2012 af forælderhjælp (Slettet)

ja den er 17.

men hvordan passer de ind i ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Skriv alt ned, hvad du ved som vi ikke ved! Så sparer du da tid til at vente på de nyttige svar.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. maj 2012 af mathon

   så du har
                                    d·sin(φn) = n·λ
   og dermed
                                    d·(xn/√(L2+xn) = n·λ

                                    λ = (d/n) · (xn / √(L2+xn))

   når
                L er afstanden fra gitter til skærm
                xn er afstanden fra centralplet til pletten af n'te orden

     tegn det og få overblik:
                    xn og L er kateter og hypotenusen derfor √(L2+xn)

                    sinus til en spids vinkel i en retvinklet trekant er forholdet mellem vinklens
                    modstående katete og hypotenusen

                                                      


Svar #7
19. maj 2012 af forælderhjælp (Slettet)

tusind tak

pletten af n´te orden, er det så enten 1,2,3,4, osv ordenspletten ? for jeg kan ikke finde ud af hvilken en af dem jeg skal bruge.

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. maj 2012 af mathon

    
                                                xn varierer jo med ordenen n


                                                λ = (d/n) · (xn / √(L2+xn))
     
                                                nmax = [d/λ]                    [x]  betyder heldelen af x


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. maj 2012 af mathon

se

Vedhæftet fil:gitter_illustration.doc

Svar #10
19. maj 2012 af forælderhjælp (Slettet)

okay, tak. så tror jeg jeg forstår det.

hvis jeg nu skal finde lanbda i formlen : lambda = d* (lambda/d) hvordan filan gør jeg så det? for lambda kan jo ikke bruges i en formel for at finde sig selv?


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. maj 2012 af mathon

formlen var
                                                λ = (d/n) · (xn / √(L2+xn))


Skriv et svar til: Gitterligningen -fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.