Matematik

Bevis for procentregning

25. maj 2012 af Mayntz (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har fået disse eksamenspørgsmål som jeg skal forberede mig på:

 

-Forklar, hvordan man lægger procenter til og trækker procenter fra.

-Gør rede for begrebet fremskrivningsfaktor, og giv et eksempel på anvendelse heraf.

 

Jeg har både forklaret og gjort rede for de to ting, men jeg vil meget gerne lave et bevis for dem. 

Er det muligt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2012 af peter lind

Det første er simpel brøkregning, som du burde have lært i folkeskolen. Det andet kan du se på http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/rente.html#fremskriv


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. maj 2012 af mette48 (Slettet)

Du kan selvfølgelig udlede nogle formler, men der er ikke noget at bevise.

Procentregning er en udregningsmetode.


Svar #3
25. maj 2012 af Mayntz (Slettet)

@Peter lind - Tak, jeg kan sagtens finde ud af, at lave mine spørgsmål og gøre rede for dem. Det jeg ville vide var bare, om der fandtes beviser dertil. Og tak for linket.

@Mette48 - Tak for det pæcise svar. Så hvis jeg forstår dit svar korrekt, så findes der ikke beviser til alting? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. maj 2012 af mette48 (Slettet)

Nej der findes ikke beviser til alting

Nogle gange har man besluttet at en bestemt skrivemåde har en bestemt betydning f.eks viser en parentes at indholdet skal holdes sammen og alt inde i den skal behandles efter den angivne regneforskrift.

% betyder pr hundrede (pro centus) så 5 % er en forkortet skrivemåde for 5 pr hundrede.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2012 af mathon

procenten omskrives
til decimalbrøk
                                   r = p/100                 
               
 oprindelig størrelse              b
                                                    
 tillæg af p%                          b·r    

størrelse efter tillæg
                                             b + b·r = b·(1+r)

således kan enhver størrelse b
efter fremskrivning med p% = r
udtrykkes
                                            b·(1+r)
 

eks.
         1200 kr fremskrevet med 3%

                                            (1200 kr)·(1+0,03) = (1200 kr)·1,03 = 1236 kr

                
                                                 
    

                                                   

 


Svar #6
25. maj 2012 af Mayntz (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!

 

-Det er heller ikke muligt at bevise fremskrivningsfaktoren?


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. maj 2012 af peter lind

Fremskrivningsfaktoren er defineret i den henvisning, der står i #1, så der sådan set ikke noget at bevise; men du skal nok gøre rede for hvordan den er defineret og begrunde det. Det er det, der er gjort i #1


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. maj 2012 af mathon

                  fremskrivningsfaktoren er jo
                                                                             (1+r) = a

                                                                 i   
                                                                             y = b·ax


Skriv et svar til: Bevis for procentregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.