Matematik

ligning + ulighed

21. september 2003 af Alica (Slettet)
kunne jeg ik lige få en til at se hvor fejlene ligger i ligningen og i uligheden, for det ser ret forkert ud.

1) x/5 + 1 = x-3/2 + 2

5*x/5 + 1*5 = 2*x-3/2 +2*2

x+5 = x-3+4

x-x = -4

?????

2) (5/3)*x +1 > (7/2)*(x-2)

(5x/3)+1 > 7(x-2)/2

(5x/3)+(3/3) > (7x-14)/2

(5x+3)/3 > (7x-14)/2

3(5x+3)/3 > 2(7x-14)/2

15x+9 > 14x-28

15x-14x > 9-28

x > -19


(denne ligning ser ik helt normal ud)




Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2003 af MarieBS (Slettet)

Jeg er ikke helt med på hvad du mener i opg. 1... Kunne du ikke prøve at sætte nogle parenteser?

2)(5/3)x +1 > (7/2)*(x-2)
Gang ind i parentesen på højre side:
(5/3)x +1 > (7/2)x-7
Læg 7 til og træk (5/3)x fra på begge sider:
8 > (7/2)x-(5/3)x
Lav fælles nævner på højre side:
8 > (21/6)x-(10/6)x
Reducer på højre side:
8 > (11/6)x
Gang med (6/11) på begge sider:
48/11 > x Dvs.: x




Svar #2
21. september 2003 af Alica (Slettet)

jo selv følgelig, her er opg 1 igen:

1)

(x/5) + 1 = ((x-3)/2) + 2

5*(x/5) + (1*5) = 2*((x-3)/2)+(2*2)

x+5 = x-3+4

x-x = -4

?????




Svar #3
21. september 2003 af Alica (Slettet)

Det var lækkert jeg fik opg. 2 til at stemme langt om længe..

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. september 2003 af MarieBS (Slettet)

Jeg prøver at skrive hvordan jeg ville løse opg. 1. Det bliver lidt forvirrende med mange parenteser, men jeg håber du kan gennemskue det:

(x/5) + 1 = ((x-3)/2) + 2
Træk 1 og (x-3)/2 fra på begge sider:
(x/5) - ((x-3)/2) = 1
Lav fælles nævner på venstre side:
(2x/10) - ((5(x-3))/10) = 1
Gang med 10 på begge sider:
2x - 5(x-3) = 10
Reducer på venstre side:
-3x + 15 = 10
Træk 15 fra på begge sider og divider med -3:
x = 5/3


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2003 af MarieBS (Slettet)

Din fejl er, at du skal huske at når du gør en ting på den ene side af lighedstegnet skal du også gøre det på den anden side. I anden linie har du tilsyneladende ganget med 5 på venstre side og 2 på højre.

Svar #6
21. september 2003 af Alica (Slettet)

det hjalp meget,,, ja det er fordi jeg ik altid lige kan finde ud af hvad der skal gøres på den ene side og den anden side,,, men 1000 tak for hjælpen marie:-)

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september 2003 af MarieBS (Slettet)

Skulle det være en anden gang :)

Skriv et svar til: ligning + ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.