Matematik

At finde a og b i lineær funktion

05. juni 2012 af lasros (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har tabellen: 

ÅR:     2001        2005 

antal: 15600     206000

 

jeg skal bestemme a og b i denne lineære funktion. 

Jeg har prøvet at gøre sådan: 

a= y2-y1 / x2-x1 

a= 206000-156000 / 2005-2001 

a= 12500 

men da jeg nu skal finde b går jeg tabt.. indtil videre har jeg: 

b=y1-ax1 

b= 156000-12500*2001 

ER JEG HELT GAL PÅ DEN!??? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2012 af WHiP (Slettet)

Kan se du er langt væk, hvad står der i opgavebeskrivelsen?


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juni 2012 af SuneChr

Hvis du ved, hvad en lineær funktions forskrift er, har vi

# 3:

  15600  =  a·0 + b

206000  =  a·4 + b

Så har vi to ligninger med to ubekendte.

 


Svar #3
05. juni 2012 af lasros (Slettet)

Tabellen viser antallet af diabetikere i dk i 2001 og 2005 

det kan beskrives med god tilnærmelse ved en model af formen y=ax+b hvor y er antal diabetikere og x er antal år efter 2001.

 

a) bestem tallene a og b 

 

??

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2012 af WHiP (Slettet)

Din intuition for a er god nok men den er ikke rigtig. Da x er antal år EFTER 2001 så betyder det at når x=0 så er vi i år 2001 og når x=4 så er det år 2005. Derved er a givet ved:

a=(206000-15600)/(4-0)<=>a=190400/4, altså er a=47600

Herefter benytter du at du kendet to punkter f(0)=15600 og f(4)=206000

Hvilket punkt du bruger er ligegyldigt men du anvender nu:

y=47600*x+b, hvor du kender x og y, og du isolerer for b, således at b=y-47600*x


Skriv et svar til: At finde a og b i lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.