Matematik

Bevis for linje med normalvektor

06. juni 2012 af Mellie148 (Slettet) - Niveau: A-niveau

I bogen Matema10k (A-bogen), er der på side 51 et bevis eller en teoretisk udregning af ligningen for den linje der går gennem punktet P0=(-c/a,0) og som er vinkelret på vektoren n=(a,b).

Jag kan ikke forstå hvad der bliver gjort i beviset, så jeg håber at der er nogen der kan se det og forklare det for mig :)

Det lyder:

Linjens ligning kan omformes til en ligning på formen: ax+by+c=0, hvor c = -ax0-by0.

Enhver linje har derfor en ligning på formen ax+by+c=0 hvor tallene a og b ikke begge er nul. Omvendt vil enhver ligning af formen ax+by+c=0 hvor ikke begge tal a og b er nul, være ligningen for en linje med normalvektor n=(a,b). Hvis f.e.ks. tallet a≠0 kan ligningen omskrives til: 

ax+by+c=0     =

ax+by+a*c/a=0

ax-(-a*c/a)+by=0

a(x-(-c/a))+b(y-0)=0

Dette er ligningen for den linje der får gennem punktet p0 = (-c/a,0) og er vinkelret på vektoren n=(a,b)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2012 af mathon

                                      a(x-(-c/a)) + b(y-0) = 0
er jo ligningen
                                      [a,b]•[(x-(-c/a),y-0] = 0    som er skalarproduktet ef linjens normalvektor

                                      n = [a,b]   og vektor PoP = [(x-(-c/a),y-0]     

                    med
                                      fikspunkt
                                                          Po(-c/a , 0)
                                      og det på linjen vilkårlige punkt 

                                                          P(x,y)


Skriv et svar til: Bevis for linje med normalvektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.