Matematik

Bestem en forskrift for N(t)

07. juni 2012 af andreakristensen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 13

I en model for udviklingen af en bestemt type kræftsvulst er antallet af kræftceller

en funktion af tiden, der opfylder differentialligningen: dn/dt=0.82 * 0.882*N

Hvor N er antallet af kræftceller (målt i mio) til tidspunktent t (målt i døgn). 
Det oplyses, at N(10)=266.

a) Bestem væksthastigheden til tidspunktet t=10

 

Dette har jeg lavet, og har fået resultatet: 60.74663280

Det som jeg mangler hjælp til er følgende spørgsmål:

b) Bestem en forskrift for N (t )


bemærk: Det skal laves i maple :) 

Er det ikke noget med, at man kan bruge dsolve??


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2012 af PeterValberg

Hvordan er du nået frem til resultatet med væksthastigheden 60,746.... til tiden t = 0 ?
jeg synes ikke lige, jeg kan nå det samme resultat, - er diff.ligningen herover skrevet korrekt af efter opgaveteksten ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
07. juni 2012 af andreakristensen (Slettet)

#1 der står til tiden t= 10 

og mit resultat er korrekt.

Men du har ret, har lige overset et tal :)

beklager:

diff.ligningen er:  dn/dt=0.82 * 0.88t * N

:))))


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2012 af PeterValberg

okay, så giver det mening :-)

med hensyn til forskriften, så kender jeg ikke syntaxen i Maple, - men desolve genkender jeg
fra TI-nspire, så det er den, du skal bruge :-)

Hvis det var med TI-nspire ville det se således ud:

desolve(y'=0.82·0.88t and y(10)=266,t,y)

(hvor jeg har brugt y i stedet for N)

Håber det kan hjælpe dig videre

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
07. juni 2012 af andreakristensen (Slettet)

Hmm mange tak :-) .. det er bare ikke samme måde i maple desværre...


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2012 af PeterValberg

okay, håber at Maple har en god hjælpemenu :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2012 af PeterValberg

Prøv at se side 8 nederst i dette dokument, der er måske lidt hjælp at hente if. syntaxen i Maple

eller dette link

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. juni 2012 af nielsenHTX

#0 jo man bruger dsolve i maple til at løse differentielligninger symbolsk.

solve bruges til at løse noget i maple, så maple kan sikkret hjælpe dig ved at skrive

?solve

?"din kommando" så kommer der en hjælpe menu til lige præcis den kommando og dem der er relativeret står så nedrest på siden


Skriv et svar til: Bestem en forskrift for N(t)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.