Fysik
Fysik opg: He-spektret
30. august 2005 af
Phoenik (Slettet)
s. 28, opg. 6 i Eksamensopgaver 94-97.
a) Exciterede He+-ioner kan udsende fotoner med bølgelængden 656nm.
Energi af disse fotoner: E = (h c)/l = 1,89eV
l = bølgelængde.
----
b) De stationære tilstande for hydrogen-lignende ioner, hvor kun en elektron kredser om den positive atomkerne, har energierne: E = - (13,6eV/n^2) * Z^2
Z= protontal. n = nr. på den stationære tilstand.
Fotoner fra nogle af overganene i He+-ionen til den stationære energitilstand med n=2 har samme energi som fotoner fra overgange i hydrogenatomet.
VIS, at dette gælder for overgangen fra tilstanden med n=4 til tilstanden med n=2 i He+-ionen.
HVILKE andre overgange til He+-ionens energitilstand med n=2 har samme energi som overgange i hydrogenatomet?
Jeg kan godt løse den ved at plotte tal ind og se hvad det giver. Og det er jo alle lige værdier af n, størrer end 2, som gælder.
Men hvad sker der egentlig, og hvordan forklarer man det med ord rent fysisk?
kh.
Hans
a) Exciterede He+-ioner kan udsende fotoner med bølgelængden 656nm.
Energi af disse fotoner: E = (h c)/l = 1,89eV
l = bølgelængde.
----
b) De stationære tilstande for hydrogen-lignende ioner, hvor kun en elektron kredser om den positive atomkerne, har energierne: E = - (13,6eV/n^2) * Z^2
Z= protontal. n = nr. på den stationære tilstand.
Fotoner fra nogle af overganene i He+-ionen til den stationære energitilstand med n=2 har samme energi som fotoner fra overgange i hydrogenatomet.
VIS, at dette gælder for overgangen fra tilstanden med n=4 til tilstanden med n=2 i He+-ionen.
HVILKE andre overgange til He+-ionens energitilstand med n=2 har samme energi som overgange i hydrogenatomet?
Jeg kan godt løse den ved at plotte tal ind og se hvad det giver. Og det er jo alle lige værdier af n, størrer end 2, som gælder.
Men hvad sker der egentlig, og hvordan forklarer man det med ord rent fysisk?
kh.
Hans
Skriv et svar til: Fysik opg: He-spektret
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
