Matematik
Bestem tallene p, q og r
31. august 2005 af
Stibs (Slettet)
Bestem tallene p, q og r så
(-7x+5)/((x^3)-(2x^2)-x-2) =
p/(x-1)+q/(x+1)+r/(x-2)
Er er en som kan fortælle mig hvilken fremgangsmåde jeg skal anvende til at finde de 3 ukendte størrelser?
På forhånd tak
Martin
(-7x+5)/((x^3)-(2x^2)-x-2) =
p/(x-1)+q/(x+1)+r/(x-2)
Er er en som kan fortælle mig hvilken fremgangsmåde jeg skal anvende til at finde de 3 ukendte størrelser?
På forhånd tak
Martin
Svar #1
31. august 2005 af Epsilon (Slettet)
Der har vist indsneget sig en fejl ved indskrivning af opgaven. Man må skulle bestemme p,q og r, så
(-7x+5)/(x^3 - 2x^2 - x + 2) =
p/(x-1) + q/(x+1) + r/(x-2)
Vink: dan fællesnævner på højresiden og indse, at hvis ligningen skal holde for ethvert x E R\\{-1,1,2} (forklar selv, hvorfor x = -1,1,2 ekskluderes), da ledes vi til at løse et lineært ligningssystem i 3 ligninger med 3 ubekendte (p,q og r).
//Epsilon
(-7x+5)/(x^3 - 2x^2 - x + 2) =
p/(x-1) + q/(x+1) + r/(x-2)
Vink: dan fællesnævner på højresiden og indse, at hvis ligningen skal holde for ethvert x E R\\{-1,1,2} (forklar selv, hvorfor x = -1,1,2 ekskluderes), da ledes vi til at løse et lineært ligningssystem i 3 ligninger med 3 ubekendte (p,q og r).
//Epsilon
Skriv et svar til: Bestem tallene p, q og r
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
