Matematik

Bevis for toppunktsformlen

10. juni 2012 af Emmmmma (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan beviser man toppunktsformlen uden brug af differentialregning?


Svar #2
10. juni 2012 af Emmmmma (Slettet)

Det forstår jeg ikke så meget af, er der ikke brugt differentialregning?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2012 af mathon

                  ingen differentialregning
 men
                  en kvadratsætning

 


Svar #4
10. juni 2012 af Emmmmma (Slettet)

Ja okay, men jeg forstår ikke hvor du får sætninger f(x) = a(x-s)2 + t = a(x2 -2sx + s2) + t = ax2 - 2asx + (as2 + t) fra?

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. juni 2012 af mathon

   kør den sådan

                                           f(x) = ax2 + bx + c         a≠0

                                           f(x) = a(x2 + (b/a)x) + c

                                           f(x) = a((x+b/(2a))2 - b2/(4a2)) + c

                                           f(x) = a(x+b/(2a)2 - b2/(4a)) + 4ac/(4a)

                                           f(x) = a(x+b/(2a)2 - (b2 - 4ac) / (4a)

                                           f(x) = a(x+b/(2a)2 - d / (4a)
 

                                           f(x) = a·(x - (-b / (2a))2 + (-d / (4a))

 

            


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. juni 2012 af Kristinepaaske (Slettet)

Toppunktsformlen:
Toppunktsformlen. T((-b)/2a,(-d)/4a) = T(x-koordinaten, y-koordinaten)
Bevis x-koordinaten
f(x)=ax^2+bx+b
Finde f’(x)
f’(x)=2ax+b
sætte f’(x)=0 for at finde stedet hvor der er min el. max
f’(x)=2ax+b=0
isolerer x
x=(-b)/2a  (bevist)
Bevis y-koordinaten
Tager x-koordinaten og sætter ind i forskriften:
f((-b)/2a)=a((-b)/2a)^2+b((-b)/2a)+c
Gange ud i parentesen:
a=(b^2/(4a^2 ))+b(b^2/2a)+c
finder fælles nævner:
b/4a-(2b^2)/4a+4ac/4a
Sat på fælles brækstreg:
(b^2-2b^2+4ac)/4a
=(-b^2+4ac)/4a
=(-d)/4a (bevist)


Svar #7
10. juni 2012 af Emmmmma (Slettet)

#6 Bruger du ikke differentialregning til at bevise x - koordinaten?


Svar #8
10. juni 2012 af Emmmmma (Slettet)

#5 Jeg forstår det altså ikke helt, har det ingen betydning alt det der står udenfor formlen, når den er bevist? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. juni 2012 af Kristinepaaske (Slettet)

http://www.youtube.com/watch?v=TluAhNjn4Zg

Her burde du kunne forstå den!! 


Svar #10
10. juni 2012 af Emmmmma (Slettet)

#9 Jeg spurgte dig om du ikke brugte differentialregning til at bevise x-koordinaten? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. juni 2012 af Kristinepaaske (Slettet)

jeg bruger differentialregning 


Svar #12
10. juni 2012 af Emmmmma (Slettet)

Ja, og det skal være et bevis uden.


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. juni 2012 af Kristinepaaske (Slettet)

nåh, det havde jeg ikke set :) 


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. juni 2012 af NejTilSvampe

#11 - læs #0.


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Så benyt mathons fremgangsmåde i #5.


Skriv et svar til: Bevis for toppunktsformlen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.