Matematik

Kassens dimensioner

13. juni 2012 af YoYoo (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej derude. 

 

Jeg sidder med en lille opgave, som jeg ikke helt kan få til at give mening. Håber der er nogle af jer, der er lidt kvikke til den slags. 

 

Opgaven lyder: 

Man har en retangulær kasse med et volumen givet i cm3, Kassen er lavet således at retanglens højde er to gange dens bredde. Materialet angives som værende dyrt pr. cm2, nu er spørgsmålet bare hvad dimensionerne af kassen skal være for at man for brugt mindst mulige penge på materialet.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2012 af peter lind

Det er der ikke nok oplysninger om, så det kan ikke besvares


Svar #2
13. juni 2012 af YoYoo (Slettet)

Rettelse: 

Der står at kassen skal laves således at den højde skal være to gange dens bredde. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2012 af peter lind

Det er det samme som står i #0


Svar #4
13. juni 2012 af YoYoo (Slettet)

Ja okay, men jeg tænte bare at der vel burde være en måde man kunne løse den på, da det er en opg. vi har fået stillet?

Men kan godt se at der ikke rigtig er tilstrækkelige oplysninger nu du siger det. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. juni 2012 af SuneChr

Overfladen O af kassens seks sider

O  = ( 3·V / x ) + 4·x2    hvor x er bredden af bundens rektangel.  Bundens længde er  V / (2·x2)

Volumen V har en given værdi og ved at finde O'(x) kan optimeringen gennemføres.


Svar #6
13. juni 2012 af YoYoo (Slettet)

#5

Hvad gøres der, hvis jeg ikke har nogen værdi for V? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. juni 2012 af SuneChr

# 6    Funktionen i #  5 er en generel funktion for et givet volumen V, og ser sådan ud indtil der indsættes et konkret tal.

Men du kan jo alligevel godt differentiere O(x) med V som konstant.


Svar #8
13. juni 2012 af YoYoo (Slettet)

#7

Ja, det prøvede jeg og der får jeg: 

(-3*(8*x + 1)*V)/((x)^(2)*(4*x + 1)^(2))

Men er det så bare svaret? 

Og er der taget hensyn til at forholdet skal være 1:2? 


Svar #9
13. juni 2012 af YoYoo (Slettet)

Sorry, jeg får O(x) differentieret til at være: 

 

8*x -  (3*v)/((x)^(2))


Brugbart svar (1)

Svar #10
13. juni 2012 af SuneChr

O'(x)  =  (- 3V / x2) + 8x     O'(x) = 0   for  x = 3√(3·V) / 2      x i cm  og  V i cm3


Svar #11
13. juni 2012 af YoYoo (Slettet)

Åh ja, det er ved at være længe siden jeg har tænkt optimering men det bliver: 

 

x= (3√3*v)/2


Brugbart svar (1)

Svar #12
13. juni 2012 af SuneChr

Resultatet er helt forventeligt. Terningen er et af de legemer, som i forhold til sit rumfang, sparer mest på indpakningen.

3√ V    er netop sidelængden, hvis det havde været en terning.


Svar #13
13. juni 2012 af YoYoo (Slettet)

# 12 Ej, hvor sjovt. Begynder at kunne se sammenhængen nu. 

Så det er egentlig bare det man vil frem til vha. den smule oplysninger man får? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #14
13. juni 2012 af SuneChr

# 13.  Sådan. Mere indviklet skal det ikke gøres til.      Finito!


Svar #15
13. juni 2012 af YoYoo (Slettet)

# Så siger jeg tusind tak for hjælpen! 

 


Svar #16
13. juni 2012 af YoYoo (Slettet)

MEN.. jeg blev lige i tvivl om én ting, står der jo i opgave fomuleringen at man har med en retangulær box at gøre + informationen om forholdet 1:2, kan det så  stadig godt passe med det vi finder frem til? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #17
13. juni 2012 af SuneChr

Kassen har rumfanget  V  =  længde · bredde · højde    lig med henholdsvis

V  =  ( V / (2x2) ) · x · (2x)                   højden er jo  2 gange bredden  og rumfanget V uafhængig af x.

 

 


Svar #18
13. juni 2012 af YoYoo (Slettet)

Ah ja, nu har jeg det på plads. Jeg takker igen!


Brugbart svar (1)

Svar #19
14. juni 2012 af SuneChr

Hvis du vil overbevises om, at længden > bredden i kassens bund, har vi:

Indsæt fra # 10    x  for  O'(x) = 0    i   # 17.


Skriv et svar til: Kassens dimensioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.