Dansk

Mundtlig Dansk

14. juni 2012 af 787 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej , Jeg  har novellen et barn bliver voksen , og jeg vil gerne perspektivere denne novelle til den sidste balkjole , men jeg ved slet ikke hvordan man skal gør det ??? 

 

Herman Bang, 1857-1912 tilbage til digtere/tekster

Den sidste balkjole

af Marianne Mathiesen

Resumé:

Historien handler om en mor og hendes to døtre. De venter på at der endelig igen skal være bal i deres lille landsby. Balkjolen ligger længe klar og venter på at Antonie skal smukkeseres til ballet. Men årene går og ballet er ikke i sigt. En sommer besøger de unge fru Wiberg på præstegården, der er ude af glæde, da hendes Otto er blevet forlovet. Undervejs hjem begynder Emma pludselig at græde og fortæller Antonie, at de ikke skal fortælle nyheden til deres moder. Hun forstår det ikke. Efter den episode drejer alt sig kun om Antonie og ballet. Årene går, så en dag, kommer doktorfruen på besøg, og spændte venter de på invitationen til ballet. Lige før hun går, bliver Antonie inviteret, men ikke som gæst, men som anstandsdame. Der går det op for Antonie, at tiden er løbet fra hende. Hun går ind i værelset, hvor kjolen ligger på sengen, og begynder at græde bitterligt over den spildte ungdom. De var flyttet hertil for tredive år siden, dengang var Emma 8 år og Antonie knap 4 år.

 

Et barn bliver voksen Af Otto Peter Leck Fischer 

Referat Af teksten :

Teksten handler om en dreng som bliver inviteret til en fest hos en rig dreng, Henrik, fra klassen, og han glæder sig rigtig meget. Men da han kommer hjem for fortælle til sin forældre var de ikke sikrer på om han måtte komme med, fordi de havde ikke penge til laksko, og en gave. Men drengen overtalte dem ved at sige at han ville give sin egen julegave, en æske tinsoldater, væk som gave. Drengen var så glad på vej til festen, og glædet sig til og give sin gave, men Henrik blev ikke glad for gaven , for han havde fået mange gaver af samme slags. Ib som også var med til festen sagde ” Hvor er du dum og give tinsoldater  Henrik har jo så mange ”. Drengen blev ked af det, men glemte det lidt da  en tryllekunster kom, men da tryllekunsteren ville låne drengens sko grinte alle de andre da de så hvor gammel og slidt den var. Nu kom drengen til at se at alle de andre var meget finere i tøjet end ham. Senere spørge Ib om drengen skal stoppe med at gå i skole, og drengen blev helt forvirret , og spørger hvorfor Ib tror det. ” fordi din far er syge, og mister sit arbejde ”. Drengen blev ked af det , og svarer ham ikke, og følte sig alene resten af  festen. Han beslutter sig for og tage noget frugt og chokolade med hjem , og gemmer det i sine jakkelommer uden de andre ser det. Da de alle sammen skal hjem er drengen jakkelommer pludselig tommer, men så er han kommet til at putte det i Ibs jakkelommer , og nu driller alle de andre Ib , og drengen stopper de ikke. Han blev hentet af sin far, og drengen ved at han blev en stor dreng der skal hjælpe sin far når han nu trænger så meget til det.


Skriv et svar til: Mundtlig Dansk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.