Matematik

Udled differentialkvotienten

17. juni 2012 af brugerjulie (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er gået helt i stå ved 2 spørgsmål :

1) udled differentialkvotienten for f(x) = ex

2) Udled Differentialkvotienten for f(x)=x2 og f(x) = 1/x 

Hvad er det helt konkret jeg skal gøre her??


Håber nogen har tid til at hjælpe :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2012 af peter lind

I den første- Det kommer lidt an på hvad du har haft om eksponentialfunktionen. En mulighed er at bruge at eksponentalfunktionen er den inverse til logaritmefunktionen, den afledede af logaritmefunktionen o g reglen om differentialkvotienten af den inverse funktion.

2. Brug 3 trins reglen


Svar #2
17. juni 2012 af brugerjulie (Slettet)

Hmm. Kan du forklare kort hvad der menes med den inverse logaritmefunktion? 
Mener nemlig ikke at jeg har stødt på ordet før :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2012 af flygtighed (Slettet)

Du skal da bare differentiere dem


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juni 2012 af peter lind

#2 exp(ln(x)) = x:  ln(exp(x)) =x


Svar #5
17. juni 2012 af brugerjulie (Slettet)

Hmm ok tak :-) 
Men kan jeg bruge tretrinsreglen for 1) eller er det kun i 2) jeg kan bruge den ?
 


Svar #6
17. juni 2012 af brugerjulie (Slettet)

#3 hmm hvis jeg nu bare differentierer dem tror jeg ikke jeg udleder differentialkvotienten ? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. juni 2012 af peter lind

#5 Det kommer an på hvad du kender til eksponentialfunktionen. Hvis du kende den afledede af logaritmefunktionen er det det nemmeste.


Svar #8
18. juni 2012 af brugerjulie (Slettet)

Kan du evt. forklare mig hvordan jeg så udleder xmed brug af den afledede log funktion ?
Er virkelig på bar bund lige nu  


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. juni 2012 af Tyrael (Slettet)

(x02)' = 2x0

1) Δf(h) = f(x0+h)-f(x0) = (x0+h)2-x02 = x02+h2+2x0h-x02 = 2(x0+h)·h

2) (Δf(h))/h = (2(x0+h)·h)/(h) = 2x0+h

3) lim (Δf(h))/(h) = 2x0+0 = 2x0
  h→0

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. juni 2012 af Tyrael (Slettet)

Jeg kan se, at der mangler yderligere to beviser. Følgende forklaring kan muligvis hjælpe dig.

Tretrinsreglen består af følgende trin:

1) Beregn funktionstilvæksten: Δf(h) = f(x0+h)-f(x0)

2) Beregn differenskvotienten: (Δf(h))/h = (f(x0+h)-f(x0))/(h)

3) Bestem, hvis den findes, grænseværdien af differenskvotienten, når h går mod 0. 

Jeg vender måske tilbage senere og fører beviset for (ex)' = ex


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. juni 2012 af peter lind

#8 Du har misforstået mig. #7 drejer sig om differentiation af ex.Ved differentiation af x2 og 1/x vil jeg foreslå 3 trins reglen


Skriv et svar til: Udled differentialkvotienten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.