Fysik

AT-fysik og religion: Manhattanprojektet

20. juni 2012 af buster123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg sidder og forbereder mig på min AT-årsprøve i morgen, og jeg ville bare checke, om jeg har forstået noget omkring atombomben rigtigt.

Altså: Der er en bindingsenergi imellem nukleonerne i et grundstof f.eks. uran-235. Denne energi omdannes til masse, når disse bindinger ophæves, som kan findes ved: mdefekt= Z • mp + N • mn - mkerne

Energien der frigives kan så findes vha. Ebinding = mdefekt • c2

Man finder derved energien for en kædereaktion, og da der utallige af disse reaktioner, bliver der udsendt en enorm mængde energi, der skaber en kæmpe eksplosion, der resulterer i den kendte paddehattesky. 

Har jeg forstået og forklaret det rigtigt, eller har jeg fuldstændigt misforstået det?

Tak på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2012 af TorbenA (Slettet)

Ikke helt :-). Uran 235 spaltes ved neutronbestråling f. eks. til Barium og Krypton. Da Ba og Kr kernerne tilsammen har mindre masse end Uran, er der en overskydende masse, der omdannes til energi. Ved spaltningen frives også 2 - 3 neutroner, som kan sætte nye spaltninger i gang. Det er egentlig neutronerne, der sørger for kædereaktionen.

Hvis du vil have en ligning, kan du skrive

E = (mU - mBa - mKr - 3mn)c2

Masseforskellen skyldes, at Ba og Kr kernerne er bundet kraftigere sammen end U kernerne. Resten er OK.


Svar #2
20. juni 2012 af buster123 (Slettet)

Okay. :) Tusinde tak. 

Men vil det så sige, at det energi fra den overskydende masse, der er den energi, som skaber eksplosionen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2012 af TorbenA (Slettet)

Nemlig! Og energien sender radioaktivt stof, luft og andet skidt og møg af sted i alle retninger. Og det bliver varmt!


Svar #4
20. juni 2012 af buster123 (Slettet)

Jeg har hørt, at det er omkring 6.000 grader celsius, passer det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. juni 2012 af TorbenA (Slettet)

Tjah i sprængningscentret skal det nok passe.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ifølge denne artikel anslås temperaturen i centret af eksplosionen at komme op på over 10·106K i ganske korte øjeblikke.

http://en.wikipedia.org/wiki/Effects_of_nuclear_explosions


Skriv et svar til: AT-fysik og religion: Manhattanprojektet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.