Kemi

pH titering

21. juni 2012 af o1-bennerbaby (Slettet) - Niveau: B-niveau

20mL 0,100 M HCL titreres med 0,100 M NaOH

Hvad er pH efter tilsætning af hhv 19.98 og 30 mL base?

Jeg tænker at bruge pufferligningen, men når jeg gører dette lykkedes det ikke.

Håber, der er en venlig sjæl, som vil hjælpe mig med denne opgave.

På forhånd tak!

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juni 2012 af mathon

 

     et korresponderende svagt syre/base-system er et puffersystem med tilknyttet pufferligning

     HCl er en stærk syre og Cl- en yderst svag base, hvorfor der ikke er tale om et puffersystem
     og derfor ikke kan gøres brug af pufferligningen.

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. juni 2012 af mathon

20 mL 0,100 M HCl indeholder
                                                          n(H3O+) = (0,020 L)
·(0,100 mol/L) = 0,002000 mol
 

tilsat 19.98 mL 0,100 M NaOH,
som indeholder

                                                          n(OH-) = (0,01998 L)·(0,100 mol/L) = 0,001998 mol
           da  HCl : NaOH = 1 : 1

                                                          n(H3O+)overskud = (0,002000 mol) - (0,001998 mol) = 2·10-6 mol

                                                          [H3O+] = (2·10-6 mol) / ((0,020 L) + ((0,01998 L)) = 5,00·10-5 M

                                                          pH = -log(5,00·10-5) = 4,3

                     
   
tilsat 30 mL 0,100 M NaOH,
som indeholder
             
                                                          n(OH-) = (0,030 L)·(0,100 mol/L) = 0,003 mol     

                                                          n(OH-)overskud = (0,003 mol) - (0,002 mol) = 0,001 mol

                                                          [OH-] = (0,001 mol) / ((0,020 L) + (0,030 L)) = 0,02 M

                                                          pOH = -log(0,02) = 1,7
           ved 25ºC

                                                          pH = 14 - pOH = 14 - 1,7 = 12,3

 

 

 

 


Svar #3
21. juni 2012 af o1-bennerbaby (Slettet)

Tak mathon du er bare en gutter man! :D


Svar #4
21. juni 2012 af o1-bennerbaby (Slettet)

Pufferligningen til opgaven kan ikke bruges ok.  Ellers har jeg forstået opgaven forkert så. Men tak for svaret Mathon:)


Svar #5
22. juni 2012 af o1-bennerbaby (Slettet)

Tak for at gøre det klart! :D Så når man skal f.eks. bestemme ph ved ækvivalenspunktet i en svag syre/base system, så bruger man ikke ph=-log(xs) så bruger man ph=-1/2(pks-log(xs) ikke.? eller er det pOH man finder der. Så kunne man så i stedet sætte det i denne formel.

pOH+pH=14 :) Håber jeg har forstået rigtig der :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. juni 2012 af mathon

inden tilsætning af base
bruger du
                                                             pH = (1/2)·(pKs - log(cs))
 

 

"Så når man f.eks. skal bestemme pH ved ækvivalenspunktet i et svagt syre/base system",
benytter man pufferligningen

                                                             pH = pKs + log(nb/ns)som for
                S : B = 1 : 1
giver
                                                             pH = pKs + log(V / (Vo-V))       0<V<Vo

   hvor
           V er tilsat basevolumen
           Vo er det ækvivalente basevolumen

   og
           V = (1/2)Vo giver dig
                                                             pH = pKs + log((1/2)Vo / (Vo - (1/2)Vo))     

                                                             pH = pKs + log(1)

                                                             pH = pKs

             


Svar #7
22. juni 2012 af o1-bennerbaby (Slettet)

Når men okay. Jeg troede i første omgang at pH=pKs er når der er opnået et puffersystem, hvor der er lige meget syre og base i opløsningen. Derfor skulle man tro at det er halvejs til ækvivalenspunktet. Så man regner pH halvejs ved det 1. ækvivalens punkt da

pH=pks + log(n(b)/n(s))=ph=pks + log(1)

pH=pks

ved ækvivalenspunktet er der ingen syre tilbage. Og det gør der ifølge pufferligningen, der er halvt så meget syre i system som der er af den tilsatte base. Så derfor bruges formelen kun halvejes modækvivalenspunktet. Og ikke i ækvivalenspunktet.

Jeg tænkte på om man skulle bruge pOH=-1/2*(pks - log(cb)) fordi de reagerer 1:1 og der er ikke mere syre tilbage, ved ækvivalenspunktet. Tænker på hvad sker der hvis det en diprote syre. Det første ækvivalenspunkt vil der være en anden syre, med en anden pKs værdi.

Synes at der står i min kemi b bog :/


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. juni 2012 af mathon

du roder rundt

                                  du synes ikke at have forstået pufferligningen roder i formlerne
                                  
                                  pH = pKs + log(V / (Vo-V))       0<V<Vo

                og
                                  pOH = 1(/2(pkb - log(cb))    

                                  pH = 7 - (1/2)·(pKb + log(cb))


Svar #9
22. juni 2012 af o1-bennerbaby (Slettet)

pH = pKs + log(V / (Vo-V))       0<V<Vo

   hvor
           V er tilsat basevolumen
           Vo er det ækvivalente basevolumen

   og
           V = (1/2)Vo giver dig
                                                             pH = pKs + log((1/2)Vo / (Vo - (1/2)Vo))    

                                                             pH = pKs + log(1)

                                                             pH = pKs

Ækvivalenspunktet er ikke ved det halve basevolume? pH=pKs er pH'et halvejs mod førstækvivalenspunkt- pH=pKs er ikke ved ækvivalenspunktet. Som du selv siger "Så når man f.eks. skal bestemme pH ved ækvivalenspunktet i et svagt syre/base. Benytter man pufferligningen"


Skriv et svar til: pH titering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.