Matematik

Det indbyrdes forhold mellem 3 grafer

23. juni 2012 af b06birgitte (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle, hvir jeg har en fig. hvori 3 udviklinger er illustreret ved grafer. I dette tilfælde er det antallet af respondenter der vil stemme på SF, de tre grafer er opdelt i de med en kort uddannelse, mellem lang uddannelse og lang uddannelse. så x = tid, y = antal respondenter og z = uddannelse. Problemet er at grafen er lavet på en sådan måde at de 3 grafer til sammen giver 100%, hvorfor hvis en falder skal en anden stige - hvilke problematikker skal jeg være opmærksom på i denne sammenhæng og kan jeg overhovedet udtale mig om hvorvidt de stiger eller falde? (Jeg har udregnet et sikkerhedsinterval - og hvad siger denne om sammenhængen?)   


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. juni 2012 af Singlefyren (Slettet)

Ville det ikke være smartest at have antal i procent op ad y-aksen? hvis der f.eks. spørges 500 mennesker den ene dag og 1700 mennesker den anden dag? Er det ikke derfor den er låst på 100%? Ville det ikke også være smart at have kategorien "ingen uddannelse" med også, så man rent faktisk rammer præcis 100% i sidste ende?

Sikkerhedsinterval.... er det noget programmering? Har ikke hørt ordet før ifm grafer.

Som jeg læser det viser de 3 grafer udelukkende den indbyrdes fordeling mellem de 3 uddannelsestyper?

Man kan i det tilfælde ikke se ændringer i vælgertilslutningen - kun i den indbyrdes fordeling mellem de 3 typer.

Man skal vel være opmærksom på at flere unge tager en lang uddannelse sammenlignet med tidligere, hvilket medfører at fordelingen af de 3 typer i den samlede population ikke er jævn. Det burde vel netop kunne ses afspejlet i graferne, medmindre at også partiets appel overfor hhv. unge og gamle ændres over tid, hvilket meget muligt kan være tilfældet.

I det tilfælde repræsenterer graferne hele uafhængige 2 frihedsgrader, hvor man ikke kan se hvad der skyldes hvad (over længere tidshorisont). I så fald må man differentiere yderligere, enten via undersøgelser af fx. andelen af hhv. unge og ældre, eller med kvalificerede gæt / analyser af kausale effekt-årsags-sammenhænge.

Man skal også have in mente hvorvidt uddannelsen kun regnes gyldig efter færdigendt uddannelse eller ej. Man kan vel regne med sæsonafhængige hop på grafen i f.eks. juni, hvor mange får eksamensbevis eller i september hvor mange starter på en uddannelse.


Skriv et svar til: Det indbyrdes forhold mellem 3 grafer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.