Matematik

Hvordan vides om trekant har 2 løsninger til vinkel ved brug af sinusrel.

25. juni 2012 af ra1994gh (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan ved jeg om min trekants vinkel jeg er ved at regne ud, om den har 2 løsninger eller ej, når jeg bruger sinus relationerne?

 

Jeg ved godt, at nogle tilfæde er der 2 løsninger, og andre er der kun 1. Men hvordan kan jeg vide det, hvis jeg fx. kun har én vinkel, og 2 sider, og skal finde den sidste vinkel?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. juni 2012 af anonym000

Det er bedst at bruge cosinusrel. når der er mulighed for det.

Når man bruger sinusrel. så får man altid den spidsevinkel. 

Har lige søgt på google og der er meget, så prøv at gøre det.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. juni 2012 af nielsenHTX

der vil være 2 løsninger hvis du har 2 sider og en vinkel som IKKE ligger i mellem de 2 sider.


Svar #3
25. juni 2012 af ra1994gh (Slettet)

Jamen, har lige fundet ud af, at i en trekant kan kun være én stump vinkel, så derfor hvis trekanten allerede har en stump vinkel, har denne trekant ikke 2 løsninger. Mens hvis vinklen var spids (under 90), så vil der være mulighed for 2 løsninger.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. juni 2012 af nielsenHTX

#2 ....og vinklen er under 90grader

#3  der vil ikke nødvendigvis være 2 løsninger bare fordi en vinkel er spids...

trekanten med a=5,b=6 og C=34º  er unik


Svar #5
25. juni 2012 af ra1994gh (Slettet)

Nej, det siger jeg heller ikke, men der er MUGLIGHED for 2 løsninger. Og så må man ellers bare regne ud hvad den store vinkel man finder frem til, plus den vinkel du allerede kender, og se om det overskrider vinkelsummen på 180 grader.

Ikke sandt?

Det så jeg i en video!


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. juni 2012 af anonym000

#4 Nej, det er jo klart, men det er det din lommeregner spytter ud selvom vinklen er stump.

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. juni 2012 af mathon

 når du kender
                              en spids vinkel, en hosliggende side og en modstående side kortere end den
                              hosliggende, men længere end højden på den ukendte tredje side,
                            

                              har trekanten to løsninger
                                                                             


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. juni 2012 af mathon

eks.
               A = 38º     a = 5     c = 7

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. juni 2012 af mathon

 beregning:      

             sin(C1) / c = sin(A) / a

                  C1 = sin-1(7·sin(38º)/5) = 59,5º                         C2 = 180º - C1= 180º - 59,5º = 120,5º

                  B1 = 180º - 38º - 59,5º = 82,5º                          B2 = 180º - 38º -120,5º = 21,5º

                  b1/sin(82,5º) = 5/sin(38º)                                  b2/sin(21,5º) = 5/sin(38º)

                  b1 = sin(82,5º)·5/sin(38º) = 8,1                         b2 = sin(21,5º)·5/sin(38º) = 3,0
          


Svar #10
25. juni 2012 af ra1994gh (Slettet)

Tak for svarende alle sammen!


Skriv et svar til: Hvordan vides om trekant har 2 løsninger til vinkel ved brug af sinusrel.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.