Fysik

Fysik gaslov

25. juni 2012 af Aleynaa

Hej.. Jeg sidder her og forberederer mig til fysik årsprøve.. Jeg er i gang med at lave en disposition til gaslovene.. Herunder har jeg en række spg. til gaslovene i fysik.. Jeg har læst og fået kendskab til mange informationer fra min bog og nettet.. Men synes egentlig, ikke jeg er kommet frem til noget relevant.. Mine spg lyder således:

- Tryk
- Temperatur
- Ideale gaser
- Gaslovene

Under tryk har jeg skrevet ;

Tryk defineres som p= Kraft / pr. Areal, så dvs P=F/a, altså enheden [p]=N/m2= Pa (pascal)

Regne eksempel: tegnes en overflade med 1 m2:
   
• Pilen er kraften på 10 N på fladen. Dvs. F=10 N og a= 1 m2
• Hvor stor er trykket så under pladen?  P=10 N / 1 m2= 10 Pa (det samme som N/m2)
• Omvendt hvis balancerer under en tynd liste. Under listen vil arealet være 1 m2 eller 1-10-4 per m2
• Hvor stor er trykket så, hvis man kigger under denne liste, som det hele er balanceret på? – p=10 N / 1 * 10-4 m2 = så trykket er lig med hundrede tusinde Pa.


Synes i at det har en relevans til emnet?

Og hvad kunne jeg mere bidrage? om f.eks. gaslovene ideale gasser osv? har i nogle gode ideer så kom gerne med dem, vil være en kæmpe stor hjælp! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. juni 2012 af peter lind

Hvis du vil have noget sjovere at sammenligne med så brug trykket fra en kvindes sylespidse hæle på et gulv med i sammenligning med flade sko.

Det kan være en god indledning; men du skal nok først og fremmest koncentrere dig om ideale gasser og ligningen for ideale gasser


Svar #2
25. juni 2012 af Aleynaa

Det lyder som en meget god idé, tak :)

Når du siger ideale gaasser er det såsom dette her? For en bestemt gasmængde afhænger dens rumfang V, tryk p og dens absolutte temperatur T af hinanden.

Skal jeg bare komme ind på den ene, eller skrive formler og beregninger : f.eks. P*V/ T = konstant?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. juni 2012 af peter lind

Ideale gasser består af kugler, der ikke fylder noget og hvor der ikke virker kræfter imellem. Sådanne stoffer findes ikke; men hvis blot gassen ikke er for tyk stemmer den ideale gasligning godt for dem. Du kan ikke nøjes med blot at nævne ligningen. Hvad du skal komme ind på i detaljer er i høj grad afhængig af der står i din bog. Du skal komme ind på Boyle-Mariottes samt Guy-Lussacs lov og forbindelsen til ligningen for ideale gasser


Svar #4
25. juni 2012 af Aleynaa

Jeg har et eksempel her af Auograos love

Ud fra Autogras lov vil jeg snakke om gasser, jeg forestiller mig at jeg har en kasse, og den er fuld af en form for gas, dvs. der kan feks. Være enkelte molekyler eller enkelte atomer som bevæger sig frit rundt. inde i gassen er der en eller andet form for tryk. Grunden til at der er tryk er fordi de der molekyler bevæger sig og rammer væggen, og skubbes tilbage

Kunne det være relevant i forhold til det du sagde? og under idealgasser skal jeg redegør hvad ideale gasser består af?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. juni 2012 af peter lind

Jeg ved ikke hvad du mener med Auograos eller Autogras lov. Det er relevant at se på en kasse som du beskriver; men der skal være mange atomer eller molekyler i


Svar #6
25. juni 2012 af Aleynaa

Jeg havde læst lidt om det.. så kom jeg frem til dette eksempel ud fra Autogras lov.. Retter flere atomer eller molekyler og ikke enkelte :) Kunne dette eksempel høre til gaslovene? eller skal jeg skrive noget andet?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. juni 2012 af peter lind

Det er en model for en gas og hører derfor med til gaslovene.


Svar #8
25. juni 2012 af Aleynaa

Nåååår altså.. F.eks kan jeg også kort fortælle om det her.

Gay-Lussacs 1. lov.

Hvis V er konstant, er p proportional med T:

p=konstant*T (for V fastholdt)


Boyle-Mariottes lov
Hvis T er konstant, er V og p omvendt proportionale:

P*V=konstant (for T fastholdt)

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. juni 2012 af mathon

  

                        ... fremover kalder vi den Avogadros Lov


                                                   N = (p·V) / (k·T)

                                                           k = 1,38·10-23 J/(molekyle·K)              

                                            

                              lige store rumfang af forskellige ideale gasser
                              med samme tryk og temperatur indeholder lige mange molekyler


Svar #10
25. juni 2012 af Aleynaa

Ja den Avogadros Lov :d

Efter jeg har lavet eksemplet, skal jeg så skrive denne ligning op bagefter

N = (p·V) / (k·T)

                                                           k = 1,38·10-23J/(molekyle·K)


Skriv et svar til: Fysik gaslov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.