Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Profit i kartel-samarbejde

04. juli 2012 af fallesen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Har en opgave her som jeg er lidt usikker på:

10 virksomheder indgår i et kartel, hvor de aftaler en fælles mængde og pris

De har alle samme identiske omkostninger C(Q)=2q2+5 og markedsefterspørgslen er givet ved: D(p)=100-p

Til hvilken pris og mængde vil kartellet optimere virksomhedernes samlede profit?

Her er mit bud:

 

Virksomhederne agerer som et monopol.

Profitten optimeres/maksimeres med at differentiere profit-funktionen (og profitfunktionen siger TR-TC=profit. TR findes ved at sige P*Q - derfor ganges p (markedsefterspørgslen) med Q: (100-p)*Q=100q-q2-2q2+5. Når den differentieres bliver det til:

100q-q^2-2q^2+5 => q=16,67.

Da det er et monopol er MR=MC=P og da MC=4q indsættes q her og vi får: 4*16.67=66,68
Dette tal indsættes i efterspørgselsfunktionen (p=100-p) 100-66,68=33,32

så q=16,67 og p=33,32

Er det korrekt eller ???

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. juli 2012 af Sendai (Slettet)

Nej dette er ikke korrekt.

Din P*Q er ikke udregnet korretk, forudsat at din efterspørgselsfunktion er: D(p)=100-p. (100-p)*Q giver ikke 100q-q^2, men derimod 100q-q*p.

Herefter differentierer du funktionen igen og isolerer q igen. Derefter er det lige ud af landevejen.

Derudover er MR=MC=P ikke korrekt. Prisen maksimeres ved et monopol der hvor MR=MC. Ud fra det du skriver tjener monopolet ingen penge.


Svar #2
04. juli 2012 af fallesen (Slettet)

nå ja - tak for det. Men når jeg så finder q igen trækker jeg den vel bare fra prisfunktionen?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. juli 2012 af Sendai (Slettet)

#2

Nej, eftersom q ikke fremgår af din prisfunktion, den er jo D(p) = 100-p

Måske et lille hint; du krydstjekke ved at MR = dTR/dQ , hvor TR = P*Q

Herefter kan du jo sætte MR=MC, da du har fået opgivet hvad MC er.


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. juli 2012 af Sendai (Slettet)

Eftersom de jo er monopolister må markedsefterspørgslen være Q. Derfor er D(p) = Q, herefter kan du isolere p.


Svar #5
04. juli 2012 af fallesen (Slettet)

Tak for svarene - og hjælpen.

Som det fremgår er jeg ikke fantastisk til det her (gæt selv, hvorfor jeg bruger min sommerferie på det her). Har skrevet det før, men vores lærebog (Pindick) er ikke fantastisk mht at forklare, hvordan opgaverne regnes. Kender du bøger på dansk om dette (har selv Schaum på engelsk, og den er bedre end Pindick)


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. juli 2012 af Sendai (Slettet)

Jeg går ud fra, at det er Mikroøkonomi svarende til niveauet på HA-Almen studiet. Kender du til Ventus.dk? De har et kompendium, som er okay til at få den grundlæggende forstålelse for Mikro.

Jeg havde også selv Pindink, som jeg ikke var just glad for.

Skulle du have flere problemer svarende til HA-almen niveauet, kan du også smide en mail til mig.

Øvelse gør mester!


Svar #7
04. juli 2012 af fallesen (Slettet)

Lige et spørgsmål:

Når man differentierer 100q-pq bliver det så til 100-q eller 100-p.

Må indrømme, at jeg bliver lidt usikker, da en funktion som 100q-2q ville blive 100-2=98 og p har jo 2's rolle i denne sammenhæng, så umiddelbart vil jeg mene, at vi ender med 100-p?

Imidlertid lægger dit svar jo op til noget andet

 


Svar #8
04. juli 2012 af fallesen (Slettet)

Okay, nu har jeg kigget på det igen.

Som sagt: man maximerer profitten ved at differentiere profitfunktionen (TR-TC)

Vi fandt ud af, at TR=P*Q derfor (100-p)*Q = 100q-qp og TC=2q2+5.

Derfor er profitffunktionen nu: 100q-pq-2q2+5

Differentierer man den får vi: 100-4q => q=25

Nu sætter vi q=p derfor: 100-p=25 => p=75

 

Er det korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. juli 2012 af Sendai (Slettet)

Nej din profitfunktion er ikke differentieret korrekt. Du glemmer leddet pq.


Brugbart svar (2)

Svar #10
04. juli 2012 af Walras

Nej.

Den inverse efterspørgselskuve bliver P=100-Q, så totalrevenuet er

TR=Q*P=Q*(100-Q)=100Q-Q2

Totalomkostningerne læses til

TC=C(Q)=2Q2+5=2Q2+5

Da er profitten

π(Q)=100Q-Q2-(2Q2+5)

Dette differentieres:

dπ(Q)/dQ=100-2Q-4Q,

og da førsteordensbetingelsen er dπ(Q)/dQ=0, finder vi

100-2Q-4Q=0 <=> 100-2Q=4Q,

hvilket du selv kan bekræfte svarer nøjagtig til MR=MC - altså profitmaksimering!

Vi udregner Q, så

100-2Q=4Q <=> 6Q=100 <=> Q=100/6 <=> Q=100/6≈16,7

P=100-100/6=600/6-100/6=500/6≈83,3

etc


Svar #11
04. juli 2012 af fallesen (Slettet)

Tak for svaret Walras. Det jeg har svært ved er det med den inverse efterspørgselskurve. Jeg har spurgt om det i dette forum tidligere og du svarede også på det - har bare f***ing svært ved det allilgevel. Jeg kører på og satser på, at det kommer 


Brugbart svar (1)

Svar #12
04. juli 2012 af Walras

Hvis du vil have lidt ekstra læsestof, kan du prøve at se efter Thomas Nechybas Microeconomics with Calculus. Jeg har desværre aldrig selv haft lejlighed til at læse i den, da vi ikke blev undervist efter den, men den har været benyttet som lærebog i år i de to indledende mikroøkonomiske kurser på økonomi på KU. Den skulle være en typisk amerikansk lærebog, som du måske kender dem fra Mankiw, dvs med mange forklaringer, eksempler og illustrationer, men den skulle samtidig være en af de fåtallige mikroøkonomiske lærebøger, som både introducerer den økonomiske intuition såvel som matematikken bag. Da jeg selv havde mikroøkonomi, var det med Varians Intermediate Microeconomics - a Modern Approach, men selv om den på ganske fin vis forklarer intuitionen bag ræsonnementerne, er der ikke meget matematik i den, og det forventes end ikke, at den studerende har kompetencer indenfor infinitesimalregning, hvilket er uheldigt for den seriøse studerende. Derfor er det nok Nechyba, som du skal have fat i. Tag eventuelt nogle kopier af de relevante sider på universitetsbibliotektet, hvor de nok har den, og gransk dem så fra ende til anden. Mikroøkonomi er ikke svært, men det kræver øvelse, og så er kodeordet bag de i længden noget trivielle opgaver: stringens, stringens og stringens!


Svar #13
04. juli 2012 af fallesen (Slettet)

Tak for tippet mht bøgerne Walras. Jeg prøver at grave dem frem. Jeg tænker, at der er et marked for bøger på dansk om det her. Bøger, hvor der regnes på eksempler mm. Markedet er dog nok ret lille, men måske som e-bøger?

Anyways:

Nu har jeg regnet det igennem et par gange (uden at kigge i svarene herinde) og nu tror jeg, at jeg begynder at fatte/huske, hvad det her går ud på. Derfor lige den sidste krølle:

Det sidste spørgsmål i denne opgave lyder: 

f) Hvad er nu den enkelte virksomheds profit? (der er jo 10)

Her tænker jeg, at skal udregne den samlede profit og herefter dividere med 10 - derfor:

π=TR-TC=100*16,67-16,672-2*16,672+5=838,33

838,33/10=83,8

Profitten for hver virksomhed bliver altså: 83,8

Er det korrekt?

 


Svar #14
10. august 2012 af fallesen (Slettet)

Hej Sendai og Walras,

 

Vil blot takke jer begge to for svarene/hjælpen (ikke mindst Walras).

Var oppe til re-eksamen i onsdags og jeg ved allerede nu, at jeg har fået 10 - og jeg var 1-2 underspørgsmål fra at få 12, hvilket havde været den ultimative genoprejsning. Nu må jeg "nøjes" med almindelig genoprejsning ;-)

Under alle omstændigheder kunne jeg ikke have gjort det uden jeres hjælp, derfor lige denne hilsen.

Respekt for, at i gider at bruge tid på at hjælpe andre der ikke har så meget styr på det som jer.

Skulle i komme forbi Esbjerg engang giver jeg en omgang - i smider mig bare en mail ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #15
10. august 2012 af Sendai (Slettet)

#14

Mange tak. Det lyder godt, at du er sikker på, at eksamen er veloverstået.

Det er altid en fornøjelse at følge Walras :).

Må jeg spørge, hvad du studerer?


Svar #16
10. august 2012 af fallesen (Slettet)

HA-almen i Esbjerg. 

Med til historien hører nu, at jeg blot tager erhvervsøkonomi som tilvalg (sidefag). Jeg er allerede cand.mag i engelsk, samfundsfag og historie.

Jeg er gymnasielærer og er ved at tage (endnu) et sidefag, så med 38 er jeg alderspræsident på holdet.

Hvad med dig? Også HA eller cand.oecon?


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. maj 2018 af 1017670 (Slettet)

Man skal bruge vandret addition, når MC ikke er konstant. Ved at gøre dette fås:

P = 175/3 = 58,33333

Q = 125/3 = 41,6666666667

Den individuelt afsatte mængde for hver virksomhed fås til: Q = 25/6 = 4,1666666667

Den individuelle profit fås til: Profit = 610/3 = 203,33333

Den samlede profit for alle virksomheder i kartellet fås til: Profit = 6100/3 = 2.033,3333


Skriv et svar til: Profit i kartel-samarbejde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.