Matematik

Anden ordens diff. ligning

04. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Spørgsmålet er vedhæftet. 

Kan jeg få hjælp til at løse denne opgave, trin for trin, så jeg kan følge med? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. august 2012 af peter lind

Det er altså en temmelig omfattende affære. Du kan se metoden på http://mathworld.wolfram.com/Second-OrderOrdinaryDifferentialEquationSecondSolution.html


Brugbart svar (2)

Svar #2
04. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man finder den fuldstændige løsning til den inhomogene differentialligning ved først at finde den fuldstændige løsning til den tilsvarende homogene ligning og så dertil lægge den partikulære løsning.

Her skal man løse differentialligningen

y'' - y' -2y = 1 + 30·sin(x)

hvor det oplyses, at yp(x) = cos(x) - 3·sin(x) er en løsning til

y'' - y' -2y = 10·sin(x) .

Så er det klart, at yq = 3·yp(x) er en løsning til

y'' - y' -2y = 30·sin(x),

og i den tidligere opgave fandtes det, at yk(x) = -1/2 er en løsning til

y'' - y' -2y = 1 .

Derfor er ys(x) = yk(x) + yq(x) = -1/2 +3·cos(x) - 9·sin(x)

en partikulærløsning til den forelagte differentialligning

y'' - y' -2y = 1 + 30·sin(x) .

Løs nu den homogene differentialligning

y'' - y' -2y = 0

og læg så ys(x) til den homogene lignings fuldstændige løsning.


Svar #3
04. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Opgaven består af 3 del opgaver. i a) løste jeg den homogene differentialligning 

     y''-y'-2y = 0 

den fuldstændige løsning er 

     y(t) = Ae-t + Be2t

Så løsningen er  

    y(x) = Ae-x+Be2x - (1/2) + 3cosx - 9sinx

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
04. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, men benyt x i stedet for t i den fuldstændige løsning til den homogene ligning.


Svar #5
04. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Tak for det, 

man må så håbe at opgaven altid er sådan at man kan bruge svar fra tidligere del opgaver til at løse opgaven. 

hvis vi f.eks. ikke i b) havde løst y''-y'-2y=1 

skulle vi så dele c) op således at vi først løste 

y''-y'-2y=1 


Brugbart svar (2)

Svar #6
04. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvis man ikke kan gætte en partikulærløsning i ét skridt, må man dele det op i skridt, som man kan overskue. Det er netop en fordel ved at arbejde med lineære ligninger.


Svar #7
05. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Hvordan kan man kontrollere om man har regnet rigtigt? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ved at indsætte den gættede løsning i differentialligningen. Den skal jo være en løsning.


Skriv et svar til: Anden ordens diff. ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.